BFC-coach Ferry Hendrikse: 'We gaan ook komend jaar voor het hoogst haalbare.'
BFC-coach Ferry Hendrikse: 'We gaan ook komend jaar voor het hoogst haalbare.' Foto: Sjoerd Stoop

Leerproces voor hoofdmacht BFC na gedwongen metamorfose

BUSSUM - Er staat een jaar met leren, vallen en opstaan te wachten voor de voetballers van BFC. Als over net wat meer dan een maand de eerste duels alweer op het programma staan, treedt de Bussumse derdeklasser aan met een sterk veranderd team. Noodgedwongen. Toch vertrouwt hoofdcoach Ferry Hendrikse een goede afloop komend jaar. "Het wordt een leerproces, maar we hebben een goede ploeg en gaan voor het hoogst haalbare."

door Sjoerd Stoop

Nog geen jaar geleden stond BFC er heel anders voor. Toen net gepromoveerd en met grootse plannen op weg naar de tweede klasse. Dat doel heeft BFC nog steeds, alleen staat de club onverwachts een tussenjaar te wachten. De reden: tien spelers hebben besloten de club te verlaten, waaronder enkele sterkhouders. De helft besloot om te stoppen met voetballen en de andere helft stopt of stapt over naar een andere club, onder meer naar dorpsgenoot SDO. BFC reageert teleurgesteld. "Dat zulke spelers, en vooral zo'n groot aantal spelers, de club verlaat, voelt wel als een tegenslag. We waren echter al wat langer op de hoogte. Van enkele spelers valt het best te snappen dat ze het hogerop proberen, daar zijn ze gewoon klaar voor. Van anderen valt het erg tegen", vertelt de hoofdcoach. "Maar aan de andere kant: we hebben er ook wat goeds voor teruggekregen en hoeven niet te vrezen dat we komend jaar pas op de plaats moeten maken. We hopen ook komend jaar een sterk team op het veld te hebben. Alleen hebben we slechts één keeper, dat valt tegen. Maar we hebben veel goede jeugdspelers. Daar kunnen we echt de vruchten van plukken de komende jaren."

Avontuur
Waar BFC een jaar geleden met nagenoeg dezelfde ploeg nog verder kon borduren op het eerste behaalde succes met het promoveren, wordt het nu dus een opbouwjaar. "Het wordt een enorm avontuur, want we moeten komend jaar proberen om van een groep goede voetballers weer een goed team te maken. Best een forse klus, maar we hebben genoeg hoop op een goede afloop."

Hard werken
Om de spelersgroep klaar te stomen voor het volgend jaar als derdeklasser gaat BFC al over enkele weken het veld op om te werken aan het komende voetbaljaar. "We starten over een week of twee en een maand later staan de eerste oefenduels al op het programma. De eerste maand gaan we hard werken. Aan systemen, plannen en dat soort zaken. Als we de eerste oefenduels gaan spelen moet het geraamte al klaar staan en gaan we testen of het werkt en vervolgens verder werken. We oefenen straks tegen een paar hoger spelende ploegen, waaronder tweedeklasser FC Weesp om maar wat te noemen. Echte testcases voordat we echt aan de slag gaan voor de reeks bekerduels en de derde klasse zelf een paar weken later."

Streven
Met de fors veranderde spelersgroep hoopt BFC komend jaar hoe dan ook verder te bouwen aan het afgelopen jaar gestarte proces. BFC heeft nog steeds het doel over enkele jaren tweede klasse spelen. "Een jaar geleden was het doel om over 5 jaar een constante tweedeklasser te worden. Dat plan hebben we nog steeds. Wat er komend jaar ook gebeurt, daar werken we nog steeds aan. We hopen volgend seizoen zo lang als het kan mee te doen om kans te houden op de play-offs. Dat betekent lang meedoen om de bovenste plaatsen en eventueel een periodetitel pakken. Dat moet allemaal best kunnen. We hebben een jaar geleden aangetoond dat we ook de betere ploegen van de klasse kunnen verslaan. We moeten nu ook van de wat zwakkere tegenstander ook punten kunnen pakken. We gaan heel hard werken om alles goed op te kaart te zetten. Het wordt een forse klus, maar we gaan ervoor komend jaar."

'Dat zulke spelers de club verlaten is een tegenslag'