Directeur Marco Wisse: 'Ouderenzorg is een voorziening geworden in plaats van een recht.'
Directeur Marco Wisse: 'Ouderenzorg is een voorziening geworden in plaats van een recht.' Foto: Bob Awick

Naarderheem wordt
de helft kleiner

NAARDEN - Over een paar jaar ziet verpleeghuis Naarderheem aan de Amersfoortsestraatweg er heel anders uit. Vanwege de hervormingen in de gezondheidszorg gaat Naarderheem zich na 2018 uitsluitend richten op het revalideren van ouderen. Daardoor wordt het nieuwe gebouw maar half zo groot als het huidige. Directeur Marco Wisse vertelt over de toekomstplannen.

door Lisa van Dorp

Naarderheem is onderdeel van de Vivium Zorggroep die nog dertien andere verpleeg- en verzorgingshuizen in de Gooi en Vechtstreek telt. Zorgverlener Vivium is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. Landelijke bezuinigingen en patiënten die steeds mondiger en kritischer worden, dwingen ons daartoe, zegt Wisse (55). "Door de hervormingen van dit kabinet krijgen we steeds minder patiënten: de ouderenzorg is een voorziening geworden en niet langer een recht. Waar je vroeger gegarandeerd plek had, word je nu pas opgenomen in een verzorgingshuis als je niet meer veilig en verantwoord zelfstandig thuis kunt wonen."

Wat betekent dat voor Vivium?
"Als wij niets doen, staan onze negen verzorgingshuizen de komende jaren voor drie kwart leeg. Dat is slecht voor ons vastgoed, ons personeel en de leefbaarheid in zo'n gebouw."

Wat doen jullie eraan?
"We gaan ons bij Vivium concentreren en specialiseren. Dat betekent dat we niet meer op elke locatie alle zorg aanbieden, maar dat het gespecialiseerde locaties worden. Naarderheem gaat zich vanaf 2018 uitsluitend richten op geriatrische revalidatie. De twee groepen chronisch zieken die we nu behandelen, gaan dan weg uit Naarden. De lichamelijk zieken gaan naar de Torenhof in Blaricum. Dat doen we via natuurlijk verloop: nieuwe patiënten nemen we nu al in Blaricum op. Vivium kijkt intern naar een tweede locatie voor het in dementie gespecialiseerde zorgcentrum de Hogeweyk in Weesp. De Hogeweyk is een groot succes: patiënten wonen er in woongroepen waar ze zich echt thuis voelen. Zo is er een Amsterdamse club en een Indische club. Waarschijnlijk gaan onze demente patiënten naar die tweede vestiging."

Hoe ziet Naarderheem er over een jaar of vijf uit? Blijft dit gebouw staan?
"Daar zijn we nu hard over aan het nadenken. Volgens onze vastgoedmensen is slopen en dan herbouwen wat je nodig hebt de goedkoopste oplossing. Met een gemiddelde verpleegduur van 32 dagen vraagt revalidatie een heel ander gebouw dan waar chronisch zieken verpleegd worden. Denk eerder aan een soort hotel dan aan een verpleeghuis. Het nieuwe Naarderheem moet in elk geval midden in de samenleving staan, als onderdeel van een levendige 'healing environment'. Ik denk aan een compact, slim gebouw, dat de helft minder groot is dan ons huidige onderkomen."

Als wij bij Vivium niets doen, staan onze 9 verzorgingshuizen leeg

Er komt dus bouwgrond vrij op jullie terrein? Plek voor een appartementencomplex met sociale huurwoningen? Vrij uitzicht over de schootsvelden...
"Dat zou een prima bestemming zijn, wat mij betreft. Levendigheid komt het proces van revalidatie ten goede. We zijn ook al aangesloten bij het project 'Visie Amersfoortsestraatweg' van de gemeente. Ik ga graag met andere partijen in gesprek over hoe onze grond die in de verkoop komt in de toekomst het best gebruikt kan worden. We realiseren ons dat we de afgelopen 40 jaar op ons bijzondere plekje aan de schootsvelden niet zo'n hele bijzondere architectuur hebben gehad."