BMX'en kan gewoon in Bussum achter Spant!
BMX'en kan gewoon in Bussum achter Spant! Foto: Bob Awick

FCC De Kombocht wil meer

BUSSUM - Verscholen in de bosschages achter Spant! ligt de fietscrossclub De Kombocht. Momenteel worden grote stappen genomen om de kwaliteit omhoog te krikken en te zorgen dat de jongens en meiden zo goed worden dat ze flink wat medailles zullen binnenslepen. Volgende maand zullen al 5 BMX'ers van De Kobocht meedoen aan het WK in Ahoy' waarmee ze weer ervaring opdoen voor volgende toernooien.

door Jessica de Jong

Voorzitter van de club is Joop Karssen. Hij ziet dat het fietscrossen steeds populairder wordt. "Ik denk dat het komt doordat Nederland in 2012 een olympische medaille haalde. Ook geven wij veel clinics op scholen in de buurt en daar komen ook nieuwe leden voor onze club vandaan." Toch wil de Kombocht meer: veel meer leden en de kwaliteit omhoog schroeven.

Gezelligheid
"De Kombocht is altijd een echte gezelligheidsclub geweest. Dat is prima, maar het is wel zonde als goede BMX'ers die op een hoger niveau willen presteren, in het verleden vertrokken naar andere clubs. Daarom zijn we een nieuwe weg ingeslagen en geven we extra trainingen zodat ook iedereen hier zijn of haar talent kan ontwikkelen."

"We willen dat meer jonge kinderen kunnen doorstromen naar de wedstrijdgroep. We hebben nu in de leeftijd 14, 15 en 16 maar een een enkele rijder die op wedstrijden uitkomt. Het is goed als je het tegen meerdere tieners kunt opnemen tijdens trainingen. Dan dagen ze elkaar uit en tillen ze elkaar naar een hoger niveau."

Talenten
Een van die talenten is de zoon van de voorzitter, Koen Karssen. "Mijn zoon is 15 en staat op de 27ste plek in de ranking van het WK. Maar hij is zeker niet de enige, we hebben vele talenten bij De Kombocht. Ik weet niet of ze een medaille kunnen winnen, maar ze zullen hoe dan ook heel veel ervaring opdoen. Dat ze mee mogen doen is erg belangrijk. Op het WK komen alle leeftijden aan bod. En omdat Nederland het gastland is, mochten er twee keer zoveel Nederlandse BMX'ers meedoen. Zo komen er 32 Nederlanders per leeftijd uit, in plaats van 16 rijders die de overige landen mogen leveren."

"Om de kwaliteit omhoog te brengen worden extra technieklessen aangeboden en kan er in de zomervakantie doorgetraind worden. In de winter staat spinning en krachttraining in het clubhuis op het programma of fietsen we in het bos. Verder zijn we begonnen met aparte meisjestrainingen onder begeleiding van een dame die op hoog niveau heeft gefietst."

Proefles
Iedereen die interesse heeft in deze extreme sport kan gratis drie proeflessen volgen. "Het kan best gevaarlijk zijn en je kunt vallen. Daar moet je wel tegen kunnen. Springen, op je achterwiel rijden, dat hoort er allemaal bij. We leren iedereen de basisregels van hoe ze op de fiets moeten zitten en uiteraard zijn een helm, lange broek en handschoenen verplicht."

"De start gebeurt met 8 man naast elkaar en dan is het de bedoeling zo snel mogelijk over de baan van ruim 400 meter naar de finish te rijden. De eerste keer staan ze met trillende knieƫn boven aan de baan, maar al gauw durven ze meer en gaan ze harder. Heel veel kinderen vinden het leuk en spannend. Meedoen kan al vanaf 5 jaar oud. De meest actieve kern is tussen de 6 en 16 jaar oud. We geven zelfs kinderfeestjes, dan komt de jarige job samen met zijn of haar vrienden op de baan fietsen."