Fors bezuinigen

NAARDEN - De gemeente moet de komende jaren flink bezuinigen. Volgend jaar bedraagt het begrotingstekort 721.000 euro, oplopend tot 1.3 miljoen in 2018. Dat staat in de Perspectiefnota die de gemeenteraad vanavond behandelt in de voorronde.

door Lisa van Dorp

De jaarlijkse nota geeft de financiƫle vooruitzichten voor de komende jaren. Naarden komt structureel geld tekort, net als veel andere gemeentes. Om niet in de rode cijfers te eindigen, moet de komende vier jaar jaarlijks tussen de zeven ton en 1.3 miljoen euro bezuinigd worden op een begroting van rond de 30 miljoen euro.

De teruglopende rijksbijdrage is de boosdoener, zegt de nieuwe wethouder van Financiƫn, Marcel Adriani. "De landelijke bezuinigingen druppelen door in onze begroting. Begroten wordt zo een hele uitdaging, maar we zagen dit al aankomen." Adriani verwacht dat de gemeente het huishoudboekje voor volgend jaar nog wel op orde krijgt, maar dat het de jaren daarop een stuk lastiger wordt. "De echte pijn zit hem in het meerjarenperspectief. Dat moeten we straks oplossen met onze fusiepartners Muiden en Bussum."

Om aan geld te komen wil het nieuwe college snijden in de voorzieningen van de gemeente en niet de gemeentelijke belastingen verhogen. Die keuze maakten VVD, D66 en CDA in april in het coalitieakkoord. Een lastige klus want de makkelijke bezuinigingen zijn de afgelopen jaren al gedaan. Adriani: "We willen niet meer belasting heffen, maar korten op de voorzieningen. Denk aan maatregelen als het sluiten van bibliotheek of zwembad, het gras langer laten groeien, het wegdek minder snel vernieuwen of dat sportclubs hun broek zelf moeten ophouden."

Volgend jaar worden gemeentes verantwoordelijk voor de jeugdzorg, werk en inkomen en zorg voor langdurig zieken en ouderen, taken die het Rijk nu uitvoert. De coalitie rekent er op dat deze overgang Naarden geen extra geld kost.