Afbeelding
Foto:

Betsy de Graaf

Contactpersoon voor De Poorters in Hongarije
Geboren Naardense

Sinds 2007 in Hongarije, waarom?
"Voor het avontuur. Mijn man Bert en ik wilden eigenlijk naar Frankrijk maar daar waren geen centjes voor. We zagen in een tijdschrift een kleine advertentie over Hongarije en het was liefde op het eerste gezicht. Alleen de armoede, dat is echt niet normaal."

Hoe dan?
"In ons dorp heeft 97% van de mensen geen werk. Ze leven van een uitkering van ongeveer 80 euro per maand. De mensen zijn de stichting zo dankbaar voor de 30-tonners die uit Naarden worden gestuurd. Het is elke keer weer een groot feest als ze te horen krijgen dat er een vrachtwagen in aantocht is."

Hoe ziet het dagelijks leven in Hongarije er uit?
"Genieten van onze tuin, wijngaard en de Hongaren. Al is het een megamoeilijke taal, we zijn heel goed geïntegreerd. We helpen mensen waar het nodig is."

Wat doe je voor de Poorters van Naarden?
"Paul Vuijst en ik woonden bij elkaar in de straat. Toen we gingen verhuizen vroeg hij of wij zijn contactpersonen wilden worden. Wij maken afspraken met de burgemeesters, helpen de vrachtwagens lossen en goederen uitdelen, zodat alles zo eerlijk mogelijk gaat."

Wat mis je aan Nederland?
"Zo nu en dan een heerlijke sappige rookworst."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Ik word door de familie op de hoogte gehouden van de nieuwtjes en roddels."

Welke poster hing er boven je bed?
"Robin Gibb van de Bee Gees."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een ijscoupe. Ik zou elke dag wel ijs willen eten, gelukkig is het in ons dorp niet te koop. Ik moet een beetje oppassen dat ik niet dichtgroei."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op dat we de Poorters van Naarden vanuit Hongarije kunnen blijven steunen. Het is vanwege de armoede hier heel hard nodig."