Pasquale van Ernst, Wilco van der Geest, Allard Felderhoff en Annemiek Hentschke van Tafel4.
Pasquale van Ernst, Wilco van der Geest, Allard Felderhoff en Annemiek Hentschke van Tafel4. Foto: Tafel4

'We hopen dat mensen zich bewust worden van wat er op hun bord komt'

BUSSUM - Bussumers zich bewust laten worden van wat er gegeten wordt en vooral aandacht voor duurzaam gemaakte lokale producten: met meerdere keren per jaar een streekmarkt werkt Tafel4 hard om te werken aan een betere natuur. De markt bestaat nu voor het derde jaar en trekt steeds meer lokale ondernemers en klanten. "We merken dat mensen steeds vaker terugkomen en dat de naam Tafel4 steeds bekender wordt", zegt marktmeester Wilco van der Geest.

door Sjoerd Stoop

Het plan voor de streekmarkt van Tafel4 ontstond zo'n 3 jaar geleden tijdens een borrel. "We waren aan het praten over duurzaam en hadden het erover dat Bussum nog geen duurzame markt had. Van het één kwam een beetje het ander: voor we het door hadden lag er een plan op tafel en namen we contact op met de gemeente om de markt verder op poten te zetten. De gemeente vond het meteen leuk en heeft ons goed geholpen om alles te regelen. Vooral wethouder Gerard Boekhoff heeft erg zijn best gedaan. Nu doen we alles zelf en het gaat erg goed. Veel ondernemers staan de trappelen om op de markt te staan, klanten komen graag terug. Er wordt heel goed gereageerd op de markt."

Tafel4 hecht veel waarde aan duurzame producten en verkoopt op de markt vooral producten van lokale ondernemers. "Op de markt staan kramen met lekkere producten, van vlees tot groente en nog veel meer. Allemaal duurzaam, want daar gaat het om. We proberen mensen zich een beetje bewust te laten worden van wat er op hun bord komt en waar dat vandaan komt. Veel supermarkten halen hun groente, om een voorbeeld te geven, uit het buitenland. Met het gevolg dat onze Nederlandse producenten veel overschot hebben en het weg moeten gooien. Daar willen we aandacht voor te vragen. We maken daarmee reclame voor de lokale ondernemer. Daar werken we hoe dan ook erg goed mee samen."

De volgende Tafel4-markt staat gepland op 21 juni. Er wordt al gedacht aan meer. "We hopen vanaf volgend jaar zes markten per jaar te kunnen houden. Daarnaast werken we nu aan een wat grotere, overdekte Tafel4-kerstmarkt voor komende december. Mensen zullen nog veel van ons horen."

Eerdere edities waren een groot succes.