Jolanda Kwakman achter de toonbank aan de Huizerweg.
Jolanda Kwakman achter de toonbank aan de Huizerweg. Foto: jessica de jong

Ambachtelijke bakkerij Kwakman bestaat 80 jaar

BUSSUM / NAARDEN - Bakkerij Kwakman aan de Huizerweg in Bussum is met recht een familiebedrijf te noemen. Jolanda en Peter staan als derde generatie aan het roer en hun zoon Christiaan begint na de zomer aan de vakopleiding zodat hij op den duur de zaak kan overnemen.

De bekende bakkerij werd precies tachtig jaar geleden opgestart in Amsterdam door 'opa' Cor. Schoondochter Jolanda vertelt dat opa Cor begon met een broodfabriek in Amsterdam. Vanuit daar werden bakkerswinkels door de hele hoofdstad geopend. In 1969 werd op zoek gegaan naar een nieuwe locatie en zo kwam het dat werd begonnen met de bakkerij aan de Huizerweg in Bussum. Inmiddels zijn er nog twee winkels over in Amsterdam, die door een neef worden gerund. Harry en Elga, de ouders van Peter, hebben de winkel een jaar of veertig gehad. Jolanda en Peter groeiden langzaam in de zaak en werken daar inmiddels ook al zeker 20 jaar. Aan ervaring dus geen gebrek bij de familie Kwakman. Jolanda staat veel in de winkel en regelt de administratie, Peter is broodbakker. "Ons leven is helemaal verweven met de bakkerij. Gelukkig hebben we veel vaste klanten en heel fijn personeel. Inmiddels hebben we dertig man in dienst."
In de ambachtelijke bakkerij wordt alles met de hand bereid. De enorme ruimte achter de winkel is een ideale locatie om al het brood, banket en dergelijke zelf te bereiden en te bakken. De producten worden niet alleen via de winkel in Bussum verkocht, maar ook aan locaties van Vivium, aan hotels en aan de twee andere bakkerij Kwakmanwinkels in Naarden. "De bakkerij in de Vesting bestaat een jaar of 15 en de nieuwste vestiging op de Mackaylaan hebben we nu anderhalf jaar. Met die locatie wisten we het niet zo goed en we hadden onze bedenkingen. Maar gelukkig zijn de ervaringen heel positief en is de winkel dan ook een blijvertje", vertelt de trotse Jolanda Kwakman.
Bij bakkerij Kwakman wordt alles met de hand gemaakt en dat biedt veel keuzemogelijkheden voor de klanten. Momenteel is de winkel in WK-sferen en zijn er veel Oranjeproducten verkrijgbaar. Oranjesoezen en tompoezen, maar ook chocolade voetballen en zelfs een voetbaltaartje. Behalve deze seizoensproducten is vooral het saucijzenbroodje erg populair. "Zonder op te scheppen kan ik zeggen dat die van ons ook echt het allerlekkerste is." Daarnaast heeft Kwakman de mogelijkheid om mooie, grote taarten te maken. En op broodgebied wordt natuurlijk desembrood gemaakt. "Een mooi en eerlijk product dat erg goed loopt, net zoals speltbrood. Wij kunnen ook specifieke producten leveren voor mensen met bijvoorbeeld een kippeneiallergie. Vooral op het gebied van brood kunnen wij heel veel doen."

Jolanda Kwakman is blij dat de zaak goed loopt en dat klanten de winkel weten te vinden. Ze hoopt voor de toekomst dat zoon Christiaan het bedrijf kan overnemen, waarmee de vierde generatie bakkerij Kwakman zal voortzetten.