Groep 8 werkt enthousiast aan de filmproductie.
Groep 8 werkt enthousiast aan de filmproductie. Foto: Jessica de Jong

Groep 8 BMS maakt eigen
film als afscheidsproject

BUSSUM - Een lekker actueel item: pesten. Dat is het onderwerp van het afscheidsproject van groep 8 van de Bussumse Montessorischool. En dit jaar is het niet in de vorm van een vertrouwde musical, nee, ze maken hun eigen film met professionele begeleiding.

door Jessica de Jong

Groep 8'ers Roos-Marijn Kummer en Emma van Bodegraven zijn erg enthousiast over het project waarbij ze worden geholpen door een professionele crew van het bedrijf Take One. "Zij doen de regie en ze filmen en monteren alles voor ons. Eigenlijk waren het de juffen die met het idee kwamen om dit jaar een film te maken. Wij vonden het allemaal heel leuk en ook een keer wat anders. Take One had al een script liggen over het onderwerp pesten. Dat is natuurlijk een heel actueel onderwerp."

Volgens de meiden wordt er op de Bussumse Montessorischool niet gepest, wel geplaagd. "De meester is heel streng als het over pesten gaat. Ik weet nog dat hij een keer terugkwam op zijn vrije dag toen hij hoorde dat iemand was gepest. Bij ons op school mag pesten echt niet. Als iemand verdrietig is, dan hebben we daar ook altijd een gesprek over met de klas."

Toen de kinderen het script binnenkregen hebben ze het eerst in de klas besproken. "Sommige rollen hadden maar één zin en andere wel vijftig zinnen. We hebben de tekst wat bewerkt zodat iedereen wat kan zeggen." De leerlingen schreven vervolgens op een briefje welke rol ze het liefst wilden spelen. Roos-Marijn en Emma vertellen dat bijna alle meiden de rol van de pester Sterre wilde spelen. "Zij is het populairste meisje van de klas en ook heel knap en modebewust." Roos-Marijn heeft uiteindelijk de rol van een leerling gekregen en Emma speelt de juf. Ze zien er allebei prachtig uit. Emma draagt hoge hakken, haar haar naar achteren, flink wat make-up en natuurlijk een bril. Roos-Marijn heeft leuke kleding aan en het bloemenbandje in haar haar maakt het plaatje compleet.

Saamhorigheid
Petra Kummer, de moeder van Roos-Marijn, is ook bij de film betrokken. Zij is visagiste en verzorgt de make-up. Ze vertelt dat het filmproject ontzettend leuk ontvangen is bij zowel de leerlingen als de ouders. "We merken dat het echt voor saamhorigheid zorgt. De kinderen kunnen hun creativiteit kwijt en ze worden er zelfstandig van. De kinderen komen in een film veel beter uit de verf dan in een musical. Ze kunnen makkelijker een ander personage neerzetten en hoeven niet op één moment te pieken. Ik denk dat ze daardoor meer kunnen genieten op hun laatste avond."

Op de school wordt nog druk geoefend en gefilmd. Roos-Marijn vertelt dat de klas eerst een paar workshops heeft gevolgd om te leren hoe ze moeten acteren. Sommige scènes moeten meerdere malen gedaan worden. "Soms zijn we heel erg aan het lachen en dat kan niet. Het moet wel perfect zijn. Ook kan het zijn dat er nog een close-up of een medium shot gemaakt moet worden." Terwijl ze het verhaal vertelt, vliegen de filmtermen over tafel alsof ze regelmatig voor de camera's staat. Het is haar ambitie om later actrice te worden. Voor Emma ligt dat anders, zij gaat na de zomer naar het gymnasium en wil daarna geneeskunde studeren.

Voor groep 8 komt het afscheid nemen steeds dichterbij. Na de zomervakantie zullen ze hun eigen weg volgen. Maar tot de zomer komen ze steeds dichter tot elkaar. Ze maken lange dagen. Maar dat vinden ze geen probleem, want ze beleven veel plezier beleven aan hun eigen film.