Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

De Katrepel op een pentekening Gretha Pieck (1898-1920) omstreeks 1915: een onbeduidend straatje aan de rand van de Vesting met een intrigerende naam. De naam komt mogelijk uit het Oostfries in de betekenis van achterstraat of achterbuurt. Een andere verklaring zit in de lettergreep 'pel'. In het oud-Spaans betekent dit huid, vel, leer, bont of schil. Het werkwoord 'pellen' zou daar misschien wel vanaf kunnen komen. Wellicht hebben er in onze middeleeuwse Katrepel looiers of lederbewerkers gewoond.

In een achterafbuurt in Hamburg ligt ook een straatje met deze bijzondere naam. Daar denken de onderzoekers dat het woord terug te voeren is op de naam 'Katze', maar dan in een oudere betekenis van 'schmutzig', dus vuil of smerig.

Werk met huiden, vlees en afval wijst op bederf; activiteiten die taboe waren in het centrum. Looiers en lederbewerkers werden naar uithoeken van de steden verbannen, veelal nabij de stadsmuur. De Katrepels van Naarden en Hamburg voldoen daar aan.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl.