Brainstormen over de nieuwe gemeente.
Brainstormen over de nieuwe gemeente. Foto: Bob Awick

Bewoners geven tips voor nieuwe fusiegemeente

BUSSUM - Op een speciale meedenkavond op het Willem de Zwijger College konden vorige week inwoners van Bussum, Muiden en Naarden hun zegje doen over de fusie per 1 janauri 2016 van de drie gemeenten. Tijdens een interactieve avond was er volop ruimte om te brainstormen.

De zaal was goed gevuld en na wat uitleg kon iedereen zijn of haar mening geven over thema's zoals veiligheid, gemeentelijke dienstverlening en zorg en welzijn. Op de bijeenkomst waren vrij veel raadsleden uit de drie gemeenten aanwezig. Die grepen deze kans aan om elkaar wat beter te leren kennen. Een populair onderwerp was zorg en welzijn. De tips voor de nieuwe gemeente stromen binnen en worden met stiften op een tafellaken geschreven. 'Ouderen zijn aan hun lot overgelaten, het gaat helemaal fout', is er te lezen. De heer Knop roept op tot behoud van de verzorgingshuizen. De opmerkingen gaan over tafel en leiden tot meer ideeën. "Een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering van de Wmo", klinkt het. Het is snel duidelijk dat iedereen zich zorgen maakt over de komst van de extra rijkstaken naar de gemeenten en hoe dat in de praktijk zal uitpakken.

Bij alle thema's worden vele tips achtergelaten. "Meld informatie over de nieuwe gemeente ook mondeling aan laaggeletterden. Het buurtplatform wordt ondergewaardeerd. Verplicht zwemles, betaald door de gemeente, een vriendelijker parkeersysteem, duurzaam bouwen voor ouderen, stop met het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, zet in alle wijken een buurtpreventievereniging op. En sloop het gemeentehuis." Die laatste opmerking is hoogstwaarschijnlijk niet door een inwoner uit Naarden gemaakt.
De Bussumer Nico Schimmel van de Gooise Muziekschool had ook graag wat ideeën van de gemeente gehoord." Raadslid Hugo Bellaard van de VVD uit Bussum ziet dat de aanwezigen maar weinig begrip hebben voor de consequenties van de decentralisatie. "Dat moeten we dus veel beter aan de inwoners gaan uitleggen." Burgemeester Marleen de Pater van Muiden merkt dat vooral Muiders bang zijn dat ze in de toekomst verder moeten reizen om zaken met de gemeente te kunnen regelen. "Wij moeten dan maar gewoon naar de mensen toe gaan en die service verlenen."

De input van de avond is vanaf deze week na te lezen op de sites van de drie gemeenten. De inbreng van de meedenkavond wordt onderdeel van de visie voor de nieuwe gemeente.