Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Detail van het aanplakbiljet van de verkoping van de voorraden van het gewezen Franse garnizoen van Naarden. In tegenstelling tot wat altijd beweerd werd, waren er nog heel wat levensmiddelen en was er nog veel drank op 8 mei 1814 in de Vesting aanwezig. Zo'n 74 vaten (230 liter per vat) bordeaux, 9 vaten jenever en een vat brandewijn lezen we in de advertentie die op last van de heer Mollerus ook in de kranten was gezet.

Mr. Johan Hendrik baron Mollerus was tijdens de overgave van Naarden commissaris-generaal van het departement van Oorlog. De titel minister voor dat departement bestond toen nog niet. Hij drong aan op een snelle verkoop van de voorraden, want door het lange liggen was de kwaliteit wel wat teruggelopen.

De in de annonce genoemde kavels werden, na een proef- en keurdag, op 6 juli 1814 in het Stadhuis publiekelijk verkocht. Zo lag en stond er nog veel meer in de op 12 mei 1814 door de Fransen verlaten Vesting.

Voor wie het precies wil weten: het staat in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.