Raad checkt regio

NAARDEN - De gemeenteraad wil meer grip hebben op wat de Veiligheidsregio en het Gewest Gooi en Vechtstreek doen. Dat bleek bij de behandeling van de begroting van de twee samenwerkingsverbanden vorige week in de gemeenteraad.

De raad keurde woensdag onder voorbehoud de begroting voor 2015 voor de twee regelingen goed. De Veiligheidsregio kost Naarden volgend jaar 900.000 euro, het Gewest 2,2 miljoen euro. Bij elkaar een dikke drie miljoen euro, goed voor dertien procent van de stadsbegroting van 30 miljoen. De twee organisaties voeren voor de gemeente Naarden in regionaal verband een aantal taken uit zoals de brandweer, rampenbestrijding, jeugdzorg en de afvalverwerking.

De raad plaatste een kanttekening bij de drie miljoen euro. In twee amendementen, uit de koker van de nieuwe GroenLinks-fractie, roept de raad de Veiligheidsregio en het Gewest op om dit jaar nog duidelijk te maken welke concrete inhoudelijke doelen in 2015 nagestreefd worden. De gemeenteraad controleert nu jaarlijks of de financiën van de samenwerkingsverbanden op orde zijn, maar via de begroting kan de raad niet goed beoordelen of de organisaties ook hun werk goed doen.

"We stellen als gemeenteraad veel geld beschikbaar maar we zitten ver weg", legt GroenLinks voorman Dries Bartelink uit. "Naarden pompt geld in deze organisaties, maar we kunnen de prestaties niet beoordelen. Het financiële toezicht is inmiddels goed geregeld. Nu maken we de stap naar de inhoudelijke prestaties. We willen van tevoren afspreken wat de doelen zijn en hoe we aan het eind van het jaar het resultaat gaan meten. Nu heeft het Gewest bijvoorbeeld een mooi Innovatieplatform, maar we weten niet wat dat oplevert. We willen als raad meten of zo'n platform werkt."

Reacties
"We presenteren onze prestaties nu al in de begroting", reageert René van der Haagen, directeur bij het Gewest. "Maar geen probleem. We gaan in gesprek met de gemeente Naarden over wat ze precies willen weten." Een woordvoerster van de Veiligheidsregio laat weten: "We willen snel kijken met Naarden hoe we dit 'smart' gaan oplossen. We zijn benieuwd naar waar de behoefte zit."