Wil de Vries-Kempes en Henk Lanting worden op hun afcheidsreceptie toegesproken door Joyce Sylvester.
Wil de Vries-Kempes en Henk Lanting worden op hun afcheidsreceptie toegesproken door Joyce Sylvester. Foto: Bob Awick

Wil de Vries en Henk Lanting wethouder af

NAARDEN - Naarden nam maandag afscheid van oud-wethouders Wil de Vries-Kempes en Henk Lanting. Na drie jaar in het gemeentebestuur beginnen beiden aan een nieuw hoofdstuk. De Vries-Kempes (GroenLinks) is fulltime terug op haar oude stek bij de Hogeschool van Amsterdam, Henk Lanting (VVD) klust aan zijn tweede huis in Frankrijk.

door Lisa van Dorp

Leuk, nieuwe dingen?
Lanting: "Ik had bij het afketsen van de GV4-fusie al besloten om niet voor een tweede termijn als wethouder te gaan, maar voor mijn tweede huis. Mijn vrouw en ik willen om en om in Naarden en in Frankrijk wonen."
De Vries-Kempes: "Ik sta er ontspannen in, hoewel ik graag tot de fusie was doorgegaan. Ik werk nu weer 4,5 dag als hoofd van de afdeling Kwaliteit & Accreditatie van de Hogeschool van Amsterdam. Toen ik wethouder was, deed ik dat twee dagen."

Waar ben je trots op?
Lanting: "Dat we, met het oog op de fusie, de ambtelijke organisatie hebben ingekrompen en dat die nog steeds goed draait. Dat zegt iets over de kwaliteit en de veerkracht van de mensen."
De Vries-Kempes: "Dat het gelukt is om een omslag te maken in de participatie. Inwoners worden nu in een vroeger stadium betrokken bij de besluitvorming. Er zat een weeffout in het proces: als de gemeente iets van plan was te veranderen in de leefomgeving, werden inwoners daar niet bij betrokken."

Je kunt inwoners ook te veel bij de besluitvorming betrekken, vond een deel van de GroenLinks-fractie bij het Storkdebat. Was dat niet lastig als wethouder?
De Vries-Kempes: "Het is het gemakkelijkst als iedereen het eens is. Maar ik vind het heilzaam om afwegingen die binnen de fractie spelen inzichtelijk te maken in de raadsvergadering. Plannen worden sterker door discussie en tegenspraak: laat maar zien waar de pijn zit."
Lanting: "Bij de VVD wordt de discussie binnenskamers gevoerd en aan de hand daarvan wordt het fractiestandpunt bepaald. Ik ben zelf ook meer het type regent dan participant. Op een gegeven moment moet je als gemeente het algemeen belang ook gewoon uitvoeren."

Dieptepunten?
Lanting: "De stadspromotie duurde me veel te lang. We hebben veel te veel geld uitgegeven aan het maken van een plan in plaats van aan het promoten van de stad. Verder geen decepties."
De Vries-Kempes: "Mijn teleurstelling zit hem in de manier waarop mijn wethouderschap eindigde. Maar ik heb hartverwarmend veel reacties gekregen: bloemen, wijn, e-mails, gesprekken in de winkel. De mensen vonden het heel jammer dat ik het niet heb af kunnen maken. Maar goed, zo is de politiek. De beweegredenen voor de vorming van een coalitie zijn niet altijd rationeel en transparant."

'Ik ben zelf ook meer het type regent dan participant'

En nu?
Lanting: "Komende maand zit ik in de Bourgogne. We willen de boerderij omtoveren tot een herenhuis met extra kamers. Ik heb net een boytoy gekocht: een zitmaaier. Daarnaast ga ik me bemoeien met de fusie van de drie VVD-fracties in Naarden, Bussum en Muiden."
De Vries-Kempes: "Werken in Amsterdam en op bezoek bij mijn kleindochter Elise. Ik ben net oma geworden. En ik draai actief mee als steunfractielid."