Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Veel bekijks bij de intocht van de Hollandse troepen in 1914 over wat later de Kapitein Meijerweg zou gaan heten. Linksboven de brugwachterswoning. Naast de bomenrij de rails van de Gooische Tram. Een foto uit de collectie van Gerda Vuijst. Veel meer van deze bijzondere afbeeldingen vindt u in de jongste aflevering van De Omroeper in het artikel 'De intocht van 'De mannen van Naarden' op 12 mei 1814 en de herdenking een eeuw later'.

Werden de festiviteiten in 1864 rond de herdenking van het vertrek van de Fransen nog gekenmerkt door een reünie van oudgedienden, bij die van 1914 leefden de veteranen allang niet meer en moest men het uitsluitend hebben van creativiteit, spektakel en illusie. Dat feest der verbeelding, weliswaar in een deels nog oorspronkelijk decor, kon voor het eerst fotografisch worden vastgelegd. Wie nu deze straatbeelden bekijkt, komt tot de slotsom dat het een geweldige gebeurtenis moet zijn geweest.

Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.