Wachter Muller voor het pand dat hij graag tot huiskamerhotel zou ombouwen.
Wachter Muller voor het pand dat hij graag tot huiskamerhotel zou ombouwen. Foto: Bob Awick

Wachter Muller droomt van een Vestinghotel

NAARDEN - "Zo'n fantastische plek als deze komt maar één keer vrij. Je kunt als gemeenschap maar één keer kiezen wat je ermee doet. Wil je er appartementen, retail of iets anders?" Vestingbewoner Wachter Muller deed begin april een bod op het voormalig stadsarchief op de hoek Marktstraat/Raadhuisstraat. Hij wil er een 'Vestinghotel' van maken.

door Lisa van Dorp

Muller (43) komt uit de hotelwereld. De oud-marketingdirecteur bij Golden Tulip Hotels bedenkt nu marketingconcepten voor bedrijven. In de brasserie van het Arsenaal checkt hij automatisch de temperatuur van de cappuccino en de versheid van het blokje boterkoek dat bij de koffie komt. "Het hele plaatje moet kloppen. Als een restaurant oud brood op tafel zet, haak ik af."

"De gemeente staat voor een belangrijke keuze", vindt Muller, die zijn zinnen op het pand heeft gezet. "Je kunt het verkopen aan een projectontwikkelaar die er dure appartementen van maakt. Dat is kassa. Maar dan sta je als gemeenschap met lege handen. Dan wordt de Vesting langzaam alleen voor bewoning en raak je de sociale functies kwijt. Deze mooie plek aan de Marktstraat kun je niet voor jezelf houden."

Muller heeft namelijk andere plannen met het pand. Het moet een Vestinghotel worden. Geen gewoon hotel maar een 'hotel plus', legt hij uit. "De basis is een commercieel gerund hotel met een aantal goede, basic kamers. De 'plus' is de vroegere dorpsherberg. Het hotel krijgt een huiskamer, waar altijd wat gebeurt. Een plaats waar verenigingen terechtkunnen voor repetities, waar schrijvers lezingen geven, waar je kinderen voor even opgevangen worden met een bak pelpinda's en een glaasje ranja als jij onverhoopt vastzit in de file op de A1."

De toegevoegde waarde zit volgens Muller in de extra overnachtingsmogelijkheden voor toeristen en in de openbare functies die het hotel krijgt. Zo heeft de buurt er ook wat aan. Muller borrelt van de plannen. Hij wil er een dependance van de openbare bibliotheek in zetten. "En dan niet kasten vol met boeken, maar eerder een afhaalpunt waar je de boeken kunt oppikken die je online hebt gereserveerd." Een plek waar je je internetbestellingen na het werk kunt ophalen. Een plek waar je terechtkunt voor kant-en-klare maaltijden. "Gezond en vers, voor onder een tientje. Curry, stamppot, pasta. Niet Goois exclusief, maar Hollands betaalbaar."

'Deze mooie plek aan de Marktstraat kun je niet voor jezelf houden'

Volgens Muller hebben tientallen Vestingbewoners zich voor het initiatief uitgesproken. Hij kreeg op straat en via de mail veel reacties. Lidy Woldring van de Vereniging Vestingstad staat achter het plan. "We missen een klein, betaalbaar hotel in de Vesting." Ook Marije van Proosdij van de ondernemersvereniging ziet een hotel zitten. "Zo'n hotel zou een boost geven aan de lokale economie in de Vesting. Daar heeft iedereen baat bij."

Het klinkt allemaal goed zo'n openbare plek, maar het blijft een commercieel hotel. "Dat is de insteek", bevestigt Muller. "De hotelkamers en een 'kleinfoodconcept' moeten de huiskamer betalen." Al ziet Muller zichzelf eerder als ondernemer dan als idealist, hij heeft oog voor zijn omgeving. "Ik geloof dat je als bedrijf op lange termijn meer bestaansrecht hebt als je investeert in je lokale omgeving. Ik heb grote ketenhotels in stadswijken neergezet zien worden zonder dat de keten iets voor de wijk terugdeed. Dat werkt niet. Als je niet alleen haalt maar ook iets brengt, maak je meer mensen gelukkig."