Olaf Vroom (D66) en Marleen Sanderse (CDA) wonnen 19 maart een zetel en kijken met de VVD of ze een nieuwe coalitie kunnen vormen.
Olaf Vroom (D66) en Marleen Sanderse (CDA) wonnen 19 maart een zetel en kijken met de VVD of ze een nieuwe coalitie kunnen vormen. Foto: Ruth van Kessel

'De fusie gaat heel veel tijd vergen'

NAARDEN - De coalitieonderhandelingen zijn begonnen. Binnen een week na 19 maart waren VVD, D66 en CDA eruit dat ze samen Naarden willen besturen totdat de fusie een feit is. De onderlinge sfeer is goed. Een gesprek met lijsttrekkers Miriam van Meerten-Kok (VVD), Olaf Vroom (D66) en Marleen Sanderse (CDA).

door Lisa van Dorp

Dat is snel.
Van Meerten: "De verkiezingsuitslag was duidelijk. We zijn met de winnaars, D66 en CDA, om tafel gegaan. Onze partijprogramma's vertonen veel overeenkomsten. Neem de zorg. We willen alle drie de zorgtaken van de gemeente goed uitvoeren, maar wel binnen het budget dat we daarvoor krijgen."
Vroom: "Programmatisch gezien zitten alle partijen in Naarden dicht bij elkaar. Dus hebben we gekeken: wie heeft er gewonnen?"
Sanderse: "En naar, hoe wil je het de resterende tijd tot de fusie doen? We delen dezelfde waarden."

Welke zijn dat?
Sanderse: "We willen onze bestuurscultuur bewaren, ook na de fusie. In tegenstelling tot wat je soms in andere gemeentes ziet, heeft iedereen in onze raad het beste voor met Naarden. Op verschillende onderwerpen ontstaan ook wisselende coalities."
Vroom: "In onze raad staat het openbare debat centraal. Tijdens de vergadering leggen partijen hun kaarten op tafel zodat de burger weet bij wie hij moet lobbyen. Als je op de publieke tribune zit, moet je meteen kunnen zien hoe de besluitvorming loopt."

Dat is niet zo gelukt bij de Storkplannen. Daar kwam de wethouder na de zomervakantie ineens met een andere bouwtekening.
Vroom: "Moet die oude koe weer uit de sloot? De dag na het zomerreces hebben we alle fracties bijgepraat."

Wat gaan jullie inhoudelijk doen de komende twee jaar?
Vroom: "De fusie gaat veel tijd vragen. We draaien als raad dubbele shifts: met de Naarder raad vergaderen én met de raden van Bussum en Muiden. Dat betekent dat we zorgvuldig kiezen welke nieuwe zaken we oppakken. In elk geval structurele burgerparticipatie en de bouwprojecten Amersfoortsestraatweg, centrum Keverdijk en de Borgronden."

'Sociale woningbouw is veel te veel een ding geworden'

Is sociale woningbouw een issue in de onderhandelingen? Het vorige college wilde conform de woonvisie 1/6 van de nieuwbouw in het sociale segment bouwen en 2/3 in het middensegment. Maar alle gerealiseerde projecten vallen in de categorie (top)duur. Het CDA was daar in de oppositie nogal tegen.
Sanderse: "Niet alleen de oppositie, ook de coalitiepartijen hebben geprotesteerd bij de wethouder Wonen. Maar volgens mij zijn we het wel eens over het belang van de woonvisie en burgerparticipatie."
Vroom: "Ik verwacht geen onoverkomelijke bezwaren tegen te komen op dit punt."
Van Meerten: "In de vorige collegeperiode is sociale woningbouw veel te veel een ding geworden. Het is gewoon een onderdeel van de woonvisie."

Wie wordt de nieuwe wethouder Wonen?
Van Meerten: "Daar hebben we het nu onderling over. De portefeuilleverdeling gaat op basis van talenten. Het worden in elk geval weer drie wethouders."

Wanneer wordt een nieuw college geïnstalleerd? In de eerstvolgende raad op 23 april?
Van Meerten: "Zo snel als mogelijk. We gaan nu met twee man per partij formeren. We willen een kort en bondig akkoord zodat de raad beslisruimte houdt."