Wil de Vries-Kempes.
Wil de Vries-Kempes. Foto:

'Buitenspel doet pijn'

NAARDEN - De komende anderhalf jaar wordt Naarden geregeerd door het trio VVD, D66 en CDA. GroenLinks gaat met de PvdA oppositie voeren. Dat nieuws kwam hard aan bij GroenLinks-lijsttrekker Wil de Vries-Kempes. Na twintig jaar als raadslid en wethouder gaat ze nu uit de spotlights, in de steunfractie.

door Lisa van Dorp

"Onaangenaam verrast" is ze door de snelle coalitievorming en de keuze voor het CDA als derde coalitiepartij, zegt demissionair wethouder Wil de Vries-Kempes. "Ik wil niet zuur doen, maar we voelen ons bij GroenLinks buitenspel gezet in de formatie." Na drie jaar met GroenLinks de stad te hebben bestuurd, maakte de VVD vorige week bekend nu een college te willen vormen met D66 en het CDA. Op basis van de verkiezingsprogramma's en de verkiezingsuitslag (VVD bleef de grootste partij, D66 en CDA boekten een zetel winst) is dit een stabiele coalitie, laat de gemeente weten in een persbericht.

Volgens De Vries-Kempes kan de coalitie zich echter niet beroepen op het breedste draagvlak. "Als je kijkt naar het aantal stemmen zijn wij nog steeds de derde partij van de stad. We hadden er een paar honderd meer dan het CDA. Als je kijkt naar de verdeling van de stemmen over de wijken, dan vult GroenLinks VVD/D66 beter aan dan het CDA." Ook de rappe gang van zaken zit haar dwars. "De informatieronde duurde slechts twee dagen. Toen ik dinsdagavond gebeld werd dat we niet in de coalitie zaten, kwam het als een totale verrassing dat die keuze al gemaakt was. Overdag ging het nog over steun voor een breed bestuursakkoord."

Het feit dat GroenLinks nu buiten de coalitie valt, heeft grote persoonlijke consequenties voor De Vries-Kempes: ze verlaat de actieve politieke arena. Aanleiding daarvoor is dat ze als lijsttrekker de verkiezingen in ging met de boodschap dat ze óf weer wethouder wilde worden óf voor een rol op de achtergrond zou kiezen als haar partij in de oppositie zou belanden.

Nu dat laatste het geval is, houdt De Vries-Kempes woord en kiest ze voor een plek langs de zijlijn. "Ik heb mijn nek uitgestoken en een nieuw wethouderschap tot inzet van de campagne gemaakt. Bijna 1.300 Naarders zijn daar achter gaan staan. Als je dan door de keuze van de coalitiepartners niet in het college belandt, beschouw ik dat als een verlies. Het is tijd voor een nieuwe generatie, dus maak ik plaats voor Maria van Rooijen."

Haar vertrek doet de demissionair wethouder zichtbaar pijn. "Afscheid nemen van waar je met hart en ziel aan gewerkt hebt, is moeilijk. Dit raakt me echt, ook al hoort het bij de politiek."