Daan Versteeg (34)
Daan Versteeg (34)

Ik wil graag in de gemeenteraad omdat..

NAARDEN - Op de kieslijsten staan bij alle partijen nieuwe gezichten. Wie zijn de nieuwe politieke sterren en wat willen ze? NaarderNieuws legde vier vragen voor aan Daan Versteeg (34, plaats 5 CDA, advocaat, fan van Ruud Lubbers), Dries Bartelink (39, plaats 2 GroenLinks, bestuursadviseur gemeente Amsterdam, fan van Femke Halsema), Ilse Millin (51, plaats 4 VVD, makelaar, fan van Neelie Kroes), Theo Fambach (63, plaats 3 D66, architect, fan van Hans van Mierlo) en Imane Al-Makroudi (20, plaats 3 PvdA, student bestuurskunde, fan van Lodewijk Asscher).

door Lisa van Dorp

Waarom ga je in de politiek?
Versteeg: "Ik zit vol vernieuwende ideeën. Op mijn 23e was ik al lid van de Provinciale Staten van Gelderland en sindsdien ben ik voortdurend actief binnen het CDA." Bartelink: "Ik heb ideeën om Naarden groener en socialer te maken, maar ook persoonlijke overwegingen spelen een rol. Ik verwacht plezier te beleven aan het werk in de gemeenteraad en er als persoon verder door te groeien." Millin: "Ik ben erg betrokken bij de maatschappij. De VVD is altijd al mijn partij geweest omdat ik vrijheid en democratie belangrijk vind." Fambach: "Ik lever graag een bijdrage aan onderwerpen die politiek belangrijk zijn: bouwen en wonen, senioren." Al-Makroudi: "Jongeren zijn te weinig betrokken bij de politiek, terwijl het ook over hen gaat. Ik hoop jongeren meer stem te kunnen geven in de raad en de politiek dichterbij te brengen voor de jongeren."

Wat breng je mee voor jouw partij?
Fambach: "Ik ben voorzitter van de Seniorenraad in Bussum, die hopelijk straks in Naarden ook actief wordt. En ik ondersteun de D66-fractie al een poosje. Ik ga graag op locatie in gesprek met mensen als er iets speelt, bijvoorbeeld met een bestemmingsplan." Millin: "Als makelaar in het Gooi heb ik een uitgebreid netwerk opgebouwd, zowel met ondernemers als particulieren." Al-Makroudi: "Een frisse kijk op zaken en mijn eigen ervaring van wat er speelt in de buurt, onder jongeren maar ook onder ouderen. In 2012 heb ik tijdens de Tweede Kamerverkiezingen stage gelopen op het landelijk partijbureau van de PvdA in Amsterdam." Bartelink: "Mijn omgeving roemt mijn strategisch en analytisch vermogen en mijn verbindende kwaliteiten. Op die manier wil ik ook als raadslid werken, niet alleen binnen de fractie en de raad, maar ook met burgers en ondernemers." Versteeg: "Jeugdig enthousiasme en toch ook veel politieke ervaring. Debatteren is mijn hobby."

Wat is jouw stokpaardje?
Bartelink: "In de raad zal ik me inzetten voor het thema werk. Daarnaast zal ik vaak aandacht vragen voor de belangen van de zogenaamde outsiders, dat wil zeggen mensen die niet of moeilijk op kunnen komen voor hun belangen, zoals kinderen of mensen met een beperking." Millin: "Cultuur en onderwijs zijn belangrijk voor de toekomst van onze stad, zowel voor als na de fusie." Versteeg: "Veiligheid. Inbraken en diefstallen zijn de grootste - en gelet op de cijfers - meest terechte angst van de Naarders. Onvoorstelbaar dat een gemeente waarin de VVD het grootst is, dat laat gebeuren. Als ik word gekozen, mag je me afrekenen op de strijd tegen de criminaliteit." Fambach: "Bij bouwplannen goed luisteren naar de inwoners en die plannen goed inpassen in de omgeving." Al-Makroudi: "Dat jongeren net zo goed bij Naarden horen als de Vesting. Jong kunnen zijn in een oude stad, dat is mijn stokpaardje."

Wat is het eerste dat je doet als je gekozen wordt?
Versteeg: "Zorgen dat de gemeente komt met minder regels en met meer hulp. Als nieuwkomer in Naarden weet ik inmiddels van de vergunningenrompslomp die hoort bij een verbouwing. De gemeente lijkt zo wel je grootste tegenstander. Het omgekeerde zou het geval moeten zijn." Bartelink: "Een initiatiefvoorstel om meer werk te maken van werk in de regio." Millin: "Burgerparticipatie." Fambach: "De ontwikkeling van de voorzieningenstrook langs de Amersfoortsestraatweg en het Centrumplan Keverdijk." Al-Makroudi: "Ik vind dat er ook gebouwd moet worden voor jongeren en starters, betaalbaar dus, zodat we niet allemaal weg hoeven uit Naarden als we zelfstandig gaan wonen."

'Ik zit vol vernieuwende ideeën'
Dries Bartelink (39)
Ilse Millin (51)
Theo Fambach (63)
Imane Al-Makroudi (20)