Kies de
raad

NAARDEN - De strijd om de zeventien zetels in de nieuwe gemeenteraad is de laatste week ingegaan. Op de markt en in de stad voeren politieke partijen tegelijkertijd campagne. Dinsdagavond namen lijsttrekkers het verbaal tegen elkaar op tijdens het politiek café van de VVD in gebouw De Hoed.

Alle energie van Naardense politici ten spijt, gaan traditiegetrouw toch minder Naarders naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad dan voor de Tweede Kamer. Bij de vorige Kamerverkiezingen in 2012 lag het opkomstpercentage in Naarden op 84,9%. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2010) was dat 49,3%. Landelijk gezien is het aantal stemmers bij de gemeenteraadsverkiezingen de laatste ronde gedaald. Volgens de NOS was de opkomst in 2010 ruim 51 procent. In 2006 en 2002 was de opkomst zo'n 58 procent.

Burgemeester Joyce Sylvester roept Naarders op om volgende week woensdag vooral te gaan stemmen. "Ik hoop dat heel veel van onze inwoners op 19 maart gebruikmaken van hun stemrecht. Met de komende uitbreiding van gemeentelijke taken wordt die stem des te belangrijker." De komende raad zit overigens nog geen twee jaar, met de gemeentelijke fusie van Naarden, Bussum en Muiden op 1 januari 2016 wordt alweer een nieuwe raad gekozen.

Naarden telt 19 maart negen stembureaus, die open zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur. Er is één nieuw stembureau in de Comeniusschool. Ook nieuw is dat de gemeente deze verkiezingen vijf tellers per stembureau inzet, waar dat er voorheen vier waren. Daarmee moet de uitslag woensdagavond sneller binnen zijn, zegt een woordvoerder. De definitieve uitslag wordt rond middernacht verwacht.

In het NaarderNieuws dat 20 maart verschijnt, vindt u de uitslag van verkiezingen,de samenstelling van de nieuwe raad en reportages van de verkiezingsavond.

Raad past parkeerplan aan

NAARDEN - De gemeenteraad heeft vorige week na een stevige discussie het parkeerplan goedgekeurd. Met een tweetal wijzigingen.

De VVD kwam met een amendement om betaald- en vergunningparkeren als toekomstige opties uit het plan te halen. "We wilden de wethouder geen blanco cheque meegeven", licht een VVD-woordvoerder toe. "Als die instrumenten nodig blijken, kan de raad het plan daarop aanpassen."

Ook een PvdA-amendement werd aangenomen. De raad vond de geplande parkeeronderzoeken te duur en de kosten te weinig onderbouwd.