Een voorbeeld van hoe het moet: laat merken dat je er bent.
Een voorbeeld van hoe het moet: laat merken dat je er bent. Foto: Bob Awick

Politie: 'Houd je lampen aan
en let goed op'

BUSSUM - Bussum heeft er nog steeds last van: elke week wordt er wel ergens in het dorp een woning opengebroken. Soms meerdere woningen per week, soms maar één per week. Toch scoort Bussum nog steeds erg hoog met het aantal kraken. Genoeg reden voor agenten om extra te controleren en Bussumers alert te maken op de gevaren. BussumsNieuws ging een avondje mee.

door Sjoerd Stoop

Nu het 's avonds nog vroeg donker wordt, wordt in de avonduren extra gecontroleerd. Agenten lopen langs huizen om te checken of er wel voldoende lampen branden en of er wel goede sloten hangen. "We komen echt overal", zegt agent Bart Weijermans. "We lopen langs de panden tijdens de controles op een manier zoals inbrekers dat doen. We komen in tuinen, controleren sloten, schijnen met zaklampen. Het doel is om te kijken of alles dicht zit, maar ook om te kijken of de buurt oplet als er een vreemde aan een deur staat te rommelen. Dat gebeurt ook af en toe, een goed teken. We hopen dat Bussumers steeds alerter worden. Daarmee voorkom je het meest. Vaak stoppen we ook een folder in de brievenbus als we gebreken constateren."

Deze regenachtige avond valt op dat Bussumers het goed doen, maar dat het zeker nog beter kan. Snuffelend langs panden en auto's worden we met regelmaat aangesproken. Halverwege de J.J.H. Verhulstlaan komt een man net terug van zijn werk als we aan een auto rommelen om te checken of de auto wel op slot staat. "Wat doet u daar?", vraagt de man op verraste toon. Bart laat meteen merken dat we geen kwaad in de zin hebben. Er volgt een goed gesprek met de bewoner. Het valt op dat veel mensen weten dat er vaak wordt ingebroken. De meeste kennen ook wel een slachtoffer. "Een goed teken dat deze meneer ons meteen aanspreekt. Zo hoort het. Merk je wat vreemds of betrap je een vreemde, spreek deze mensen meteen aan. Dan weten ze dat ze gecontroleerd worden", vertelt Bart. Later op de avond komen we nog meer oplettende buurtbewoners tegen. Enkele maken meteen een praatje, andere worden door Bart aangesproken. "Zo weten de mensen dat je oplet."

Dat het nog beter kan merken we als we ons verdacht ophouden rond een groot, donker pand. We checken de sloten en schijnen met een zaklamp door de woonkamer. We lopen ook voor de deur van de buren langs. De buurman, voor het raam achter een laptop, werkt ongestoord door. "Het moet toch opvallen als we zo langslopen", zegt Bart. "We hadden nu ongestoord ons gang kunnen gaan." Later op de avond vallen nog wat vreemde zaken op, zoals een openstaande garagedeur. "Daarmee zet je de deur wel open voor ongenode gasten", weet Bart. We lopen even rond door de garage. Ongestoord, niemand merkt ons op. "Een slecht voorbeeld van hoe het moet, maar wel een goed voorbeeld van hoe het beter kan. Mensen vergeten soms hoe makkelijk je het voor inbrekers kunt maken."

Toch houdt Bart een goed gevoel over aan z'n controle-avond. "We hebben de afgelopen weken volop campagne gevoerd en verteld dat mensen de lampen aan moeten houden, ook als ze 's avonds op pad gaan. En we leren ze dus om onbekenden op straat aan te spreken. Je merkt dat het effect heeft. Veel lampen stonden vanavond gewoon aan, ook al was het pand leeg. Een goed teken. En ook het aanspreken gaat goed. Kortom: Bussumers weten steeds beter hoe het moet. Je moet ook samen zorgen voor een goede buurt. Goed opletten met elkaar en doorgeven als je iets vreemds opmerkt. En 112 bellen. Dan komen we meteen langs."