De gemeente heeft plannen om de Nieuwe Brink aan te pakken.
De gemeente heeft plannen om de Nieuwe Brink aan te pakken. Foto: Jessica de Jong

'Supermarkt geen trekker
voor Nieuwe Brink'

BUSSUM - De komst van een 'trekker', zoals een modeketen of een grote supermarkt, zou de toestroom van klanten naar de Nieuwe Brink amper verbeteren. Dat concludeert een rapport van een taxateur van Siewe Makelaars. Het rapport, koren op de molen voor de tegenstanders van het plan, werd gemaakt voor de gemeente om de waarde van de grond te bepalen.

Bussum heeft al langer plannen om de vervallen Nieuwe Brink compleet te renoveren en naast meerdere (luxe)appartementen daar ook een grote supermarkt te vestigen. Dat plan zorgt voor weerstand, omdat veel Bussumers menen dat er vooral plaats gemaakt moet worden voor wonen en groen en dat het centrum van Bussum compact gehouden moet worden.

Het rapport maakt korte metten met de gemeenteplannen. De taxateur heeft grote vraagtekens of een trekker het gedeelte van Bussum wel zou kunnen redden. Zo wordt er gesteld dat er de afgelopen jaren ook al grote ketens hebben gezeten en een grote trekker zoals de modezaak C&A, maar dat trok amper bezoekers. Nu zou een grote supermarkt de rol van trekker moeten vervullen. De taxateur zet grote vraagtekens of dat plan wel van de grond komt. Om wel meer klanten naar het dorpshart te kunnen trekken, moet er volgens het rapport meer gebeuren. Dan zou de Kapelstraat aangepakt moeten worden om deze aangenamer te maken. De gemeente zou er volgens het rapport voor moeten zorgen dat het centrum, de Nieuwe Brink en de Kapelstraat beter met elkaar verbonden moeten worden voor een goed dorpshart. Zo zouden de Kapelstraat en de Brinklaan autoluw moeten worden. "Maar zelfs dan wordt het de vraag of de afstanden niet te groot worden", stelt de taxateur. Het rapport werd deze week openbaar nadat betrokken Bussumers een WOB-verzoek deden. Het rapport dateert van afgelopen zomer. Tot nog toe hadden alleen raadsleden het gelezen.