Rijk en NMO praten over Vesting, uitkomst onzeker

NAARDEN - De uitkomst van de onderhandelingen over het toekomstige beheer van de vestingwerken blijft onzeker. Wethouder Henk Lanting verwacht pas voor de zomer duidelijkheid uit Den Haag. "Het duurt allemaal lang, maar het gaat dan ook om een hele hoop geld."

door Lisa van Dorp

Om te bezuinigen wil het Rijk af van een dertigtal monumenten, waaronder Naarden-Vesting. De Nationale Monumentenorganisatie (NMO) moet de zorg voor de historische gebouwen van de staat overnemen. Daartoe onderhandelen de twee partijen al sinds vorig jaar. De gemeente Naarden schuift af en toe aan, omdat de Vesting verreweg het grootste en meest kostbare monument van de lijst is. "Twee weken geleden hebben we Anton Valk, de nieuwe NMO-directeur, de Vesting laten zien. Hij schrok wel van de omvang", vertelt Lanting.

Volgens de wethouder zijn alle opties nog steeds open. "We praten erover dat het Rijk eigenaar blijft en alleen het beheer uitbesteed wordt aan de NMO, over dat de NMO eigenaar én beheerder wordt en ook de optie dat de Vesting tóch niet vervreemd wordt, is nog niet van tafel." Met het onderhoud van de vestingwerken zijn hoge bedragen gemoeid. Volgens Lanting kost het onderhoud van de Vesting jaarlijks 1,5 miljoen euro aan zaken als groenbeheer en restauraties.

Ook Bas Kreuger, directeur van het Vestingmuseum, valt het op dat de onderhandelingen lang duren en dat er weinig naar buiten wordt gebracht. "Maar er zijn ook wel harde noten te kraken over het financiële model. Als je de Vesting op het huidige niveau wilt behouden, dan kost dat jaarlijks heel veel geld. Het dagelijks onderhoud hoeft niet zoveel te kosten, maar de restauratieprojecten lopen in de miljoenen. De NMO wil een stevige bruidsschat van het Rijk voordat ze die verantwoordelijkheid neemt."