Afbeelding
Foto: Bob Awick

Welke Naardense waarden moeten na de fusie blijven? Als uw partij het Storkproject had aangestuurd, wat was dan de uitkomst geweest?

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week de laatste twee: welke drie typisch Naardense waarden moeten na de fusie absoluut bewaard blijven? En als uw partij de onderhandelingen over het Storkterrein had mogen aansturen, wat was dan de uitkomst geweest?  

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Waarden
Naarden kent een rijke historie met typische waarden. Die hoeven bij een fusie geenszins verloren te gaan. Naarden blijft Naarden, maar werkt voor haar steeds groter wordende takenpakket samen met Muiden en Bussum. Een eerste Naardense waarde die wat de VVD betreft nooit verloren mag gaan, is ons gevoel voor traditie. Denk aan de sinterklaasintocht, kerstviering, palmpasentocht (georganiseerd door Stichting Burgerzin) en de terugkerende culturele evenementen in de Grote Kerk, zoals het fotofestival en de Matthäus Passion. Een andere belangrijke waarde is openheid. Naarden kent een open karakter en dat zorgt voor een cultuur van innovatie, een kloppend en ondernemend hart in de regio. Veel bedrijvigheid staat garant voor een hoge mate van welzijn en geluk. En tenslotte is er verbinding. Naarders zijn betrokken bij en trots op hun (woon)omgeving en willen daarover ook graag meepraten. De VVD vindt het belangrijk dat inwoners eigen initiatieven ontwikkelen, want dit draagt bij aan een hoge leefkwaliteit in de wijken en stimuleert sociale betrokkenheid en veiligheid op straat.

Stork
Voor het beantwoorden van deze vraag zou je vooraf zicht moeten hebben op de uitkomst van de overleggen met diverse belanghebbenden. Of uitgaan van onwrikbare uitgangspunten die processen klem zetten. De VVD kijkt liever vooruit. We kunnen stellen dat het terrein nu eindelijk ontwikkeld wordt. Het is jammer dat er geen sociale woningbouw gerealiseerd kan worden, de plek bleek uiteindelijk te klein voor én, én, én. Er ligt wel een breed gedragen plan, met woningen en scholen. De dependance van de Godelindeschool verdwijnt en daarmee bespaart de school veel geld, dat nu direct voor de kinderen ingezet kan worden. Mogelijk worden meerdere voorzieningen ondergebracht bij de Godelindeschool, al dan niet door gedeeld gebruik. Kortom: er wordt gebouwd en er komt een unilocatie voor de Godelindeschool. Dat wilde de VVD al in het coalitieakkoord.