Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

In januari 1814 was het Franse garnizoen van Naarden door zijn brandhout heen en een maand later werd de laatste turf uitgedeeld; in korte tijd waren er anderhalf miljoen turven in rook opgegaan. Daarna zouden de kachels worden gevuld met alles wat maar wilde branden. Burgers sloopten omheiningen, schuurtjes en meubilair en in het Stadhuis belandde een deel van het oude stadsarchief in de haard. De garnizoensleiding organiseerde dagelijks brandhoutexpedities. Onder dekking van een detachement militairen stroopten houthakkers - veelal burgers in dienst van de Genie - de nabije omgeving van de Vesting af.

Ook de bomen binnen de Vesting moesten het ontgelden. In maart 1814 werden zeven linden in de Raadhuisstraat opgeofferd. Ze stonden tussen het Stadhuis en het goedlopende Franse koffiehuis van Elias Philippus Langsdorf. We zien het café een eeuw later links op de foto. Uitbater Langsdorf moest nogal eens gemaand worden om zijn etablissement 's avonds op tijd te sluiten. Dat en nog veel meer leest u in het laatste nummer van De Omroeper.

Geïnteresseerd? Abonneer u op De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost slechts € 17,50 per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.