Gastheer Manolas, voor velen een bekende.
Gastheer Manolas, voor velen een bekende. Foto: Sjoerd Stoop

Al jaren een warm onthaal met een knuffel van Manolas

BUSSUM - Elke Bussumer zal er ondertussen wel eens gegeten hebben: het Bussumse restaurant Zorba de Griek. Hoe kan het ook anders, want het restaurant bestaat op de kop af 30 jaar en mag nog steeds een succes worden genoemd. Volgens vaste klanten de voornaamste reden voor het succes: het warme onthaal van restauranthouder Thanasis Manolas, beter bekend als Manolas. "Manolas maakt er elke keer weer een feestje van", vertelt een van de trouwste klanten.

door Sjoerd Stoop

Als je zelf eens langsgaat, weet je meteen waarom de zaak het zo lang heeft volgehouden. De charmes van Manolas doen wonderen. Als er, zelfs onder het werk, een bekende langsloopt, gaat het raam open en roept Manolas hem na. Vervolgens volgt er een gesprek. Waar Manolas de passant van kent? "Komt wel eens eten", lacht de restauranthouder. Een van zijn vaste klanten voegt toe: "En zo gaat het nou elke dag. Manolas heeft echt hart voor zijn klanten en andere bekenden. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren. Manolas zorgt voor een goede sfeer. We hebben zelfs avonden gehad dat de bezoekers op de tafels stonden te dansen. Dat zegt genoeg."

Vaste klanten
Dan over het restaurant zelf. Dat doet het al 30 jaar goed. Manolas weet nog goed hoe het begon. "We vonden 30 jaar geleden een pand en begonnen een restaurant. We hadden al snel succes en zaten steeds vol. En zo gaat het nog steeds elke zaterdag. We hebben de laatste jaren een grote groep vaste klanten opgebouwd. Bepaalde klanten van de eerste dag komen nu nog steeds. Dat maakt het erg leuk."

Lamskotelet
Naast het warme contact met de klanten doet het restaurant het ook goed om het lekkere eten. "We proberen steeds wat anders te doen", vertelt Manolas. "Je kunt met onze kanten zoveel kanten op, veel verder dan de normale Griekse restaurants doen. We proberen de mensen steeds weer te verrassen. Onze kok probeert nu uit elk stukje van Griekenland een lokaal gerecht te maken. Elke keer weer wat anders. Maar toch kun je ook gewoon elke dag terecht voor de bekende gerechten." De vaste klant vult aan: "Je moet de lamskotelet eten. Dat is hier zo lekker. Maar daarnaast kun je ook prima tapas eten. Manolas heeft een heel uitgebreide kaart."

Feest
Omdat het restaurant 30 jaar bestaat wordt er komende zaterdag een feestje gegeven. Naast dat er lekker gekookt wordt, wordt er ook voor een echt Grieks achtergronddeuntje gezorgd. Of er ook, zoals het hoort, borden op de vloer geworpen worden? Dat wordt nog even afwachten. Een tafel reserveren kan nog; Zorba de Griek, Wilhelminaplantsoen 3-5, telefoonnummer 035-6917800.

'Manolas heeft echt hart voor z'n klanten. Daar kunnen veel restauranthouders nog wat van leren'