Afbeelding
Foto: Lisa van Dorp

Over tijden die voorbij zijn

Op 14 november 1929 nam de gemeenteraad van Naarden het besluit om een straat in het tuindorp Keverdijk te vernoemen naar Anna Meurs, het dienstmeisje van het logement Zandbergen. Haar naam werd aangegeven door dominee Drijver, die Anna Meurs kende van een oude plaat. De tekening verbeeldt een gebeurtenis uit het begin van Naardens beleg.

We zien het logement Zandbergen aan de Amersfoortseweg met vier Kozakken met hun kleine paarden, lansen en in merkwaardige kledij. De voorste Kozak kijkt ons aan en houdt de wacht, drie andere hebben ons de rug toegekeerd en turen naar de opgehaalde brug over de buitengracht. Ook drie burgers op het terras richten hun blik op de gesloten doorgang van de Vesting, waar Anna Meurs in gesprek is met een Franse militair op de wal. 'De Vesting opgeeischt door Anna Meurs op Last der Kozakken uit Naam van Alexander Keizer aller Russen den Negen en Twintigsten november 1813 Smorgens Acht Uuren', staat eronder. Een merkwaardig verhaal en zo bijzonder dat de geloofwaardigheid ervan werd betwist.

Aan deze kwestie is in de zojuist verschenen aflevering van De Omroeper een interessant artikel gewijd. Meer weten? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.