'Rugbyveld verkeerd aangelegd'

NAARDEN - Het nieuwe hoofdveld van de rugbyclub is vorig jaar niet goed aangelegd. Hemelwater kan niet weglopen, waardoor de grasmat 'er af is getrapt'. Dat is de conclusie van ingenieursbureau Grontmij dat het veld onderzocht.

De rugbyclub huurde Grontmij deze maand in voor een onafhankelijk advies over de staat van het veld. Aanleiding daarvoor was dat het in september feestelijk geopende grasveld na een regenbui lang onbespeelbaar is. Volgens de gemeente was de natte winter daar debet aan, de rugbyers vermoedden dat er iets structureel mis was en lieten Grontmij komen.

In een conceptrapport van 7 februari concludeert het bureau impliciet dat het veld verkeerd is aangelegd. De onderlaag is niet goed vermengd met de bovenlaag en keihard geworden. Daardoor loopt hemelwater niet weg en houdt het gras in de bovenlaag niet. Om dat te herstellen moeten de onder- en bovenlaag samen omgespit worden en nieuw gras worden ingezaaid, adviseert Grontmij. Het definitieve rapport, met de volledige meetgegevens, komt deze week uit.

Rugbyvoorzitter Jerker Grader is blij dat de oorzaak duidelijk is. "Nu we dat weten, kunnen we het oplossen. De bal ligt bij de gemeente. Wij willen het veld dat we hadden verwacht: met goede drainage." De landskampioen zit nu wel omhoog. "Als thuiswedstrijden worden afgelast, spelen we automatisch bij de tegenpartij. Dan missen we het thuisvoordeel en draaien we geen omzet in de kantine."

Reactie wethouder
Wethouder Marcel Adriani wil nog niet inhoudelijk reageren tot hij zijn technische mensen heeft gesproken. Wel wil hij kwijt dat "hij liever had gehad dat het in één keer goed was gegaan. Wat dit voor consequenties heeft, kan ik nog niet overzien." De aanleg van het rugbyveld kostte de gemeente vorig jaar 117.000 euro.