Afbeelding
Foto: Bob Awick

Hoe helpt de gemeente ondernemers door de crisis en
waar moet sociale woningbouw van Storkterrein komen?

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop daarnaar legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: wat moet de gemeente doen om lokale ondernemers door de crisis te helpen? En: waar moeten de 32-36 sociale huurappartementen komen die niet op het Storkterrein gebouwd gaan worden?

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

Ondernemers
De gemeente hoeft ondernemers niet te vertellen hoe zij hun bedrijf moeten runnen. Dat weten zij zelf het beste. De gemeente kan wel ondernemerschap stimuleren, openstaan voor nieuwe initiatieven. Onder andere door kansen te benutten om de toeristische aantrekkelijkheid van Naarden te vergroten, ruimhartig om te gaan met bestemmingsplanwijzigingen en door administratieve lasten te beperken. Hoe we dat gaan doen? De VVD wil dat iedere ondernemer één accountmanager krijgt binnen de gemeente waar hij met alle vragen terecht kan. Regels moeten worden opgeschoond, overbodige en niet handhaafbare regels worden geschrapt. De gemeente kan haar steentje bijdragen door rekeningen binnen dertig dagen te betalen. En reageert de gemeente bij vergunningaanvragen niet binnen de gestelde termijn? Dan wordt de ondernemer vrijgesteld van leges. De VVD wil dat de gemeente een coördinerende rol verzorgt bij de stadspromotie. Een aantrekkelijk aanbod van winkels, horeca en activiteiten, stimuleert de lokale economie. Het hanteren van ruimere openingstijden moet mogelijk zijn.

Sociale woningbouw
In de raadsvergadering van 15 januari jongstleden heeft de VVD ingestemd met het project initiatief document Amersfoortsestraatweg. Hierin staat beschreven hoe de ontwikkeling van de Amersfoortsestraatweg van start gaat. Dat begint met het ontwikkelen van een visie en in die visie heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om sociale huurwoningen te realiseren in het project Amersfoortsestraatweg. De VVD onderschrijft die ambitie. De visie voor het ontwikkelen van de Amersfoortsestraatweg zal in nauw overleg met de belanghebbenden plaatsvinden. Het zal een toetsingskader zijn voor de toekomstige ontwikkeling waar wonen, parkeren en voorzieningen een plek gaan krijgen. De VVD gaat ervan uit dat de sociale huurwoningen meegenomen worden in de visie, die de gemeente in overleg met de klankbordgroep (samengesteld uit vertegenwoordigers van de belanghebbenden, waaronder bewoners) gaat ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit leiden tot een fraaie entree naar de Vesting, Naarden waardig.