Travellers nog steeds bezig Bussumers op te lichten

BUSSUM - Travellers zijn de afgelopen tijd nog steeds actief met het intimideren en oplichten van nietsvermoedende Bussumers. Volgens de politie zijn het vooral ouderen die een makkelijk doelwit vormen voor deze malafide klusjesmannen.

Wijkagent Fred Lokhorst ondervond aan den lijve hoe deze personen te werk gaan. "Een persoon belt aan en vertelt dat ze je dak komen repareren en ondertussen zijn er al twee andere mensen bezig om met een ladder je dak op te klimmen. Ze gaan ook direct aan de slag met een hogedrukspuit. Je wordt compleet overvallen. Ze zeggen dat je buren ook al gebruik hebben gemaakt van hun diensten, dus waarom zou jij hun hulp niet willen. Je moet je dus direct verantwoorden. Voor je het weet, zien ze een zogenaamd lek op je dak en komen in actie. Ik laat als agent echt niet zomaar over me heenlopen, maar het duurde wel even voor ze vertrokken."

De travellers komen vooral voor dakreparaties of klusjes in de tuin. Na drie uurtjes werk vragen ze rond de 700 euro. "Ze vragen al het geld dat je in huis hebt, de rest komen ze dan later halen. Veel ouderen trappen daar in. Die vinden het ook lastig om nee te zeggen en ze willen ook niet altijd vertellen dat ze belazerd zijn omdat ze zich schamen omdat ze er ingetuind zijn."
De agent vervolgt: "Maar het is goed om te zeggen dat iedereen slachtoffer kan worden. Niet alleen ouderen. Deze mensen bellen overal aan. Mensen moeten weten dat ze geen overeenkomst moeten afsluiten. Vaak verschuiven deze 'klusjesmannen' zelfs wat dakpannen waardoor je opeens een probleem hebt dat je voorheen niet had. Ze leveren broddelwerk en daarom adviseer ik altijd om deze mensen weg te sturen of de politie te bellen. Het is een lastig fenomeen, maar vraag jezelf altijd af als iemand iets komt aanbieden aan de deur: heb ik dit nodig? Waarschijnlijk niet, want dan had je zelf wel iemand ingeschakeld."