Miriam van Meerten-Kok.
Miriam van Meerten-Kok. Foto: Bob Awick

Wie betaalt de feestverlichting en hoe moet het straks met het verkeer rond unilocatie Godelindeschool?

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: wie betaalt dit jaar de feestverlichting in de Vesting? En: wat is uw standpunt ten aanzien van de verkeersafwikkeling rond de toekomstige unilocatie van de Godelindeschool midden in het Rembrandtpark?  

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

De VVD vindt het belangrijk dat onze stad en in het bijzonder de Vesting aantrekkelijk is voor inwoners en toeristen; dat is goed voor de saamhorigheid en de lokale economie. Feestverlichting in de wintermaanden is sfeerbepalend en draagt daarmee bij aan een attractieve uitstraling van het winkelgebied. De VVD heeft dit najaar met succes het initiatief genomen om het college middels een motie op te roepen om te onderzoeken of gemeente en ondernemers de handen ineen kunnen slaan om tot een betaalbare gemeenschappelijke oplossing te komen, zonder dat ondernemers volledig van hun verantwoordelijkheden ontheven worden. Helaas is het niet gelukt om in een korte periode tot een acceptabele constructie te komen waarbij de gemeente verlichting aankoopt en tegen kostprijs doorverhuurt aan de ondernemers. Desalniettemin zal de VVD in 2014 opnieuw en tijdiger aansturen op een structurele oplossing voor de feestverlichting. Sinterklaas mag immers niet in het donker arriveren!

Op het moment dat de dependance van de Godelindeschool opgaat in de unilocatie zal, ondanks het feit dat met name midden- en bovenbouw kinderen zelfstandig naar de unilocatie fietsen, de verkeersintensiteit toenemen. De VVD staat voor een zo veilig mogelijke verkeersafwikkeling in de buurt, waarbij de kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers, voetgangers) zoveel mogelijk gescheiden worden van het gemotoriseerd verkeer. Dit kan gerealiseerd worden met zogeheten fietsstraten en met de instelling van een kiss&bike-zone. De VVD wil zich eerst door middel van onderzoek laten overtuigen of dit haalbaar is. Het college heeft reeds toegezegd de verschillende mogelijkheden te onderzoeken in goed overleg met gemeente, school, buurtbewoners en verkeersdeskundigen. De VVD gaat ervan uit dat in dit participatieproces een goed en zo veilig mogelijke verkeersafwikkeling wordt ontwikkeld.