GroenLinks in spagaat

NAARDEN - Met tien stemmen voor en zeven tegen heeft de gemeenteraad vorige week uiteindelijk de nieuwbouwplannen voor het Storkterrein aangenomen. Opmerkelijk was de verdeeldheid binnen coalitiepartij GroenLinks. Drie van de vier raadsleden stemden tegen, fractievoorzitter Margriet Schreuders stemde in haar eentje voor.

"Bij GroenLinks zijn we flexibel", reageerde Schreuders na afloop op de spagaat van haar partij. Dat de partij intern verdeeld is over de kwestie bleek vorig jaar al toen raadslid Wim Verest opstapte. Hij verweet coalitiegenoten VVD en D66 'achterkamertjespolitiek' te bedrijven door met de bewoners van het Rembrandtpark buiten de raad om afspraken te maken.

De nieuwbouw op het voormalige Storkterrein in het Rembrandtpark is een hoofdpijndossier dat de raad al lang bezig houdt. De gemeente was in eerste instantie vergeten om buurtbewoners te betrekken bij de plannen voor nieuwbouw in de wijk. Dat leidde via fel buurtprotest tot een nieuwbouwplan dat er heel anders uitziet dan eerdere versies. Met als meest prikkelende verschil dat er geen sociale woningbouw in de jaren 30-wijk komt.

De oppositie én GroenLinks hadden geen goed woord over voor het schrappen van de sociale woningbouw op het Storkterrein. De partijen stelden vast dat woonwethouder Marcel Adriani niet opschiet met de coalitieafspraak om ook woningen in de betaalbare klasse te bouwen. "Ze worden niet gebouwd op het Bekkerschoolterrein, niet op de kop Naarderbos en niet op het Storkterrein. Zo wordt Naarden een gouden ghetto, zonder enig vooruitzicht op betaalbare woningen", waarschuwde PvdA'er Lars Voskuil. Marleen Sanderse van het CDA was het met hem eens. "Sociale woningbouw is nu een hete aardappel die door heel Naarden wordt rondgedragen. Dat hadden we niet afgesproken." Ook GroenLinks was kritisch. "Het plan lijkt in niets op wat wij vorig jaar voor ogen hadden. Sociale woningbouw hebben we hard nodig in Naarden. Agenten, verpleegkundigen en leerkrachten moeten hier ook kunnen wonen."

Toch stemde Schreuders uiteindelijk met coalitiepartners VVD en D66 mee. Ze had een hoofdelijke stemming aangevraagd om aan de spagaat van haar fractie tegemoet te komen. De coalitie nam daarbij geen risico's, ook al was vooraf duidelijk dat een meerderheid voor zou zijn. Zo had de VVD Jelmer Kruijt, zojuist vader geworden, speciaal voor de stemming naar de raadzaal gehaald. Dat leverde tien stemmen vóór op. En beschuit met muisjes om half 11 's avonds.