Eén van de beelden uit de documentaire: een Naarder verlaat zijn huis.
Eén van de beelden uit de documentaire: een Naarder verlaat zijn huis. Foto: Google Maps

Naarden speelt rolletje in documentaire '#Alleman'

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - Wat doen we op een doodgewone dag? Hoe leven we? Bert Haanstra maakte zo'n 50 jaar geleden de verboren camera-docu 'Alleman'. De film gaf een beeld van het Nederlandse volk. Omdat in een halve eeuw nogal wat in het land veranderde, maakte theatermaker Bert Hana een tweede Alleman, aan de hand van actuele beelden. Ook Naarden en Bussum hebben een rolletje.

Hana komt donderdag naar het Filmhuis Bussum om zijn docu #Alleman rechtstreeks te voorzien van commentaar. De avond start om 21.30 uur. Voor #Alleman gebruikte hij uitsluitend beelden van Google Maps. "De auto's van Google Maps hebben ons leven ongemerkt vastgelegd. Precies zoals Haanstra vroeger deed."

Waarom heb je een tweede Alleman gemaakt?
"De documentaire van Bert Haanstra heeft me jaren geleden erg gegrepen. Prachtbeelden van ons land en van onszelf. Het gaf een goed beeld van hoe de Nederlander leefde en wat we deden op een doodgewone dag. De beelden waren inmiddels erg verouderd en dat was reden om zelf aan de slag te gaan. Het plan was om een meer actuele Alleman te maken. Het heeft me 2,5 jaar gekost. Het was puur via Google Maps door het land wandelen om beelden te verzamelen."

Wat viel je op aan Naarden en Bussum?
"Opvallend was dat boven Naarden de zon scheen en het in Bussum slecht weer was. Dat vooral", lacht Hana. "Naarden en Bussum zijn erg geordend. Alles staat heel netjes en overal hangen borden. Van bordjes met 'verboden voor honden' tot 'verboden toegang' en veel verkeersborden. Daarnaast hebben Naarden en Bussum veel groen, komen er veel mensen om te recreëren en lopen er hoe dan ook veel mensen op straat."

Wat gaan we van onszelf tegenkomen?
"Deze Alleman geeft een goed beeld van de Nederlander, dus ook van de Naarder en Bussumer. Als maker heb je de hoop dat toeschouwers bekenden tegenkomen op de beelden of dat je jezelf tegenkomt. Kortom: dat we elkaar herkennen. Voor Naarden en Bussum zou dat zomaar eens kunnen, want met het maken kwamen we veel mensen tegen. Dat moet het ook zo leuk maken voor de toeschouwer. In Bussum kwamen we onder anderen kinderen met hun vader of opa tegen op de beelden. In Naarden kwamen we ook veel mensen tegen die onderweg waren om iets leuks te doen."

Gaan de Naarder en Bussumse beelden ook mee op vertoningen in andere plaatsen?
"We voeren de documentaire altijd rechtstreeks op. In elke plaats waar we komen passen we de docu iets aan door beelden uit de bewuste gemeente erin op te nemen. De hoogtepunten die we onderweg tegenkomen nemen we weer mee naar de andere gemeenten. Dat zou met Naarden en Bussum ook best kunnen gebeuren, want we hebben best leuk materiaal. Maar of dat ook gebeurt hangt een beetje af van wat we nog meer tegenkomen de komende weken."