Het gloednieuwe veld dat in september feestelijk in gebruik werd genomen, ligt er troosteloos bij.
Het gloednieuwe veld dat in september feestelijk in gebruik werd genomen, ligt er troosteloos bij.

Nieuw rugbyveld
wéér modderpoel

NAARDEN - Hebben de rugbyers van RC 't Gooi sinds september een spiksplinternieuw hoofdveld, kunnen ze er nog niet op spelen. De afgelopen twee weken werden trainingen en wedstrijden afgelast omdat het nieuwe veld veranderd is in een modderpoel. "Met een onbespeelbaar veld zijn we weer terug bij af", verzucht een teleurgestelde voorzitter Jerker Grader.

door Lisa van Dorp

Het veld aan de Huizerstraatweg ligt er verdrietig bij. Op plekken meer bruin dan groen. Omgeploegde klei. Volgens Grader is het veld niet goed aangelegd. Hemelwater loopt niet weg, waardoor het gras rot en afsterft. Het veld is onbespeelbaar. En dat was nou juist het probleem waar de landskampioen de afgelopen jaren mee worstelde: terwijl de club in de Nederlandse top speelt, moesten vaak wedstrijden afgelast worden omdat het veld te slecht was om op te spelen.

De gemeente legde daarom vorig jaar een nieuwe grasmat aan als onderdeel van de optimalisatie van het Sportpark. De club huurt het veld van de gemeente. Bij de aanleg zijn door de club hoge eisen aan het gras gesteld, zegt Grader. "Een rugbyveld moet veel geweld kunnen hebben, het wordt heel intensief gebruikt."

Wethouder Marcel Adriani vindt de situatie 'vervelend voor de rugbyers' maar ziet andere oorzaken voor de modderpoel. "Het is een jonge grasmat die te kampen heeft met een uitermate nat seizoen en met rugbyers die er te veel op hebben gespeeld, ook in de regen."

De rugbyers en de gemeente zoeken samen naar een oplossing. Grader: "Ingenieursbureau Grontmij onderzoekt voor ons wat er mis is met het veld. Het zou mooi zijn als de gemeente vervolgens herstelmaatregelen neemt zodat we weer lekker kunnen rugbyen." Aangezien rugby geen winterstop kent, is haast geboden. Grader: "We trainen nu bij HCN en NVC, maar thuiswedstrijden kunnen we niet spelen." De wethouder wacht het onderzoek van Grontmij af. "Als blijkt dat het veld onoordeelkundig is aangelegd, rectificeren we de situatie."