Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Kees (Cornelis) Wilcke voor zijn kruidenierswinkel op de hoek van de Jan Massenstraat en de Regenboogstraat omstreeks 1936. Op de motorfiets zitten zijn zoon Alfred en dochter Jopie. Kees was een hardwerkende middenstander die het zich later kon permitteren om in een mooi huis aan het eind van de Turfpoortstraat te gaan wonen.

Zijn zaak zat op de Jan Massenstraat 17, later veranderd in nummer 29. Nu vormt dat winkelwoonhuis met nog twee nevenliggende panden slechts één woning. Wilcke was de eerste Naardense kruidenier met een elektrische koffiemolen. Je kon er een 'loodje' koffie laten malen. Dat was ongeveer een half ons. Goed voor een bakkie leut met de hele familie. Daarna haalde je weer opnieuw. Wilcke was ook de eerste kruidenier met een spijsolieautomaat. Het ging per maatje. Je had de keus uit bak-, boter- en slaolie. Dat noemde men toen 'de vooruitgang'. Aanvankelijk sloeg Kees zijn kruidenierswaren op in het pakhuisje Jan Massenstraat 5. Later liet Kees een nieuw pakhuis op nummer 9 bouwen.

Geïnteresseerd in uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.