Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Een zaterdag, wel 110 jaar terug. De vrouw van Leen Brouwer (geboren 1851) veegt de stoep van het laantje (later naar Breughel vernoemd) bij het huis Klein Rubroeck. Dat straatvegen was in Naarden een per ordonnantie opgelegd terugkerend bedrijf. Een uit het jaar 1454 daterende stadskeur verplichtte elke inwoner op zaterdag zijn voor- en achterstraat schoon te maken. Voor enkele dwarsstraten, bijvoorbeeld de Korte Pijlsteeg waar in de 15e eeuw geen huizen stonden, werden aparte regels gemaakt. Doorgaans moesten daar de bewoners van de hoekpanden dan vegen. Het 'slyck en de mest' moest, 'op verbeuren van dry stuyvers' in ieder geval voor 'vespertijd' (het avondgebed tussen 5 en 6 uur) van de straat zijn.

Wie hier 60 jaar geleden al woonde, heeft nog wel een beeld van de massale stoepenreiniging die toen werd gecombineerd met het poetsen van de koperen knop van de deurbel. Een boete stond er niet meer op, maar om niet als asociaal gebrandmerkt te worden deed iedere Vestingbewoner zaterdags trouw aan het schrobben en poetsen mee.

Meer weten over uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.