De tweede koper is binnen: VVD Huizen wil het beheer van de Vesting overnemen van het Rijk.
De tweede koper is binnen: VVD Huizen wil het beheer van de Vesting overnemen van het Rijk. Foto: Christian Pfeiffer

VVD Huizen wil Vesting kopen, ministerie zegt: dat kan niet

NAARDEN - Het spraakmakende plan van de VVD in Huizen om de vestingwerken van het Rijk te kopen, is niet realistisch volgens het ministerie van Wonen en Rijksdienst. "Minister Blok ziet de 34 te verkopen Rijksmonumenten, waaronder de Vesting, als één pakket dat in zijn geheel afgestoten wordt. Daarvoor onderhandelt de minister met één partij: de Nationale Monumentenorganisatie (NMO)."

door Lisa van Dorp

Met die reactie uit Den Haag staat de verrassing waar de VVD Huizen vorige week de verkiezingsstrijd mee begon, op losse schroeven. Op de nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke liberalen stelde partijcoryfee Carel Bikkers voor dat Huizen de vestingwerken koopt van het Rijk. Niet als verkiezingsstunt maar gewoon, 'als goede buur'. De VVD in Huizen, de grootste partij in de gemeenteraad, maakt er zelfs een verkiezingsissue van. Bikkers legt uit waarom: "De verantwoordelijkheid van de lokale politiek in Huizen stopt niet bij het hekje van onze achtertuin. Er zijn zoveel Huizers die van de vestingwerken genieten. Als Naarden het behoud van de Vesting niet zelf kan betalen, doen wij het. De Vesting mag niet in handen vallen van onroerendgoedbeleggers; dit belangrijke stuk nationaal erfgoed moet behouden blijven."

Het plan uit Huizen roept vanuit Naardens perspectief vragen op. Waarom zou Huizen miljoenen uitgeven aan het historisch erfgoed van Naarden? "Uit goed nabuurschap. Naarden-Vesting is onze achtertuin." Kan Huizen het kostbare beheer van de Vesting over een langere periode betalen? Geen probleem, volgens Bikkers. "Huizen zit goed bij kas. De verwachting is dat het onderhoud ons jaarlijks tussen de acht ton en een miljoen euro zal kosten. Daarbij geeft het Rijk nog een bruidsschat mee." En wíllen de Huizers dit dan ook jaarlijks betalen aan de buren? Bikkers: "De eerste reacties zijn positief. D66 heeft zich al uitgesproken voor deze sociale gedachte."

Het Naarder gemeentebestuur wil niet te veel aandacht besteden aan het plan. "Naarden is nog steeds van mening dat de toekomst van de vestingwerken het best gegarandeerd is wanneer deze eigendom van het Rijk blijven", laat de gemeente in een kort persbericht weten. "Wij volgen berichten dat er in onze regio particulieren of organisaties zijn die interesse hebben in overname van de vestingwerken met interesse, maar zij vormen geen aanleiding om ons standpunt te herzien."

Serieus
Bikkers' partijgenoot uit Naarden, Miriam van Meerten-Kok, spreekt van een verrassend aanbod. "Maar ik geloof wel dat het serieus is. Op dit moment onderhandelt Blok echter met de NMo. Omdat wij geen eigenaar zijn, is het niet aan ons om te beoordelen wat er met dit aanbod moet gebeuren. Naarden wil in elk geval een duurzame, toekomstbestendige oplossing voor de vestingwerken."

Het voornemen tot de koop wil volgens Bikkers overigens niet zeggen dat de gemeente Huizen van mening is veranderd op het gebied van de fusie. Bestuurlijk samengaan met Naarden, Bussum en Muiden is voor de grootste partij in Huizen geen optie. "Dat station is allang gepasseerd. Huizen heeft nou eenmaal niets met Muiden."

VVD'er Carel Bikkers.