'Wie dit gebouwd heeft, heeft verstand van hennep kweken.'
'Wie dit gebouwd heeft, heeft verstand van hennep kweken.'

400 wietplanten op zolder: straatwaarde 40.000 euro

NAARDEN - Meer dan 400 nederwietplanten met een straatwaarde van zo'n 40.000 euro. Verborgen op een tot kwekerij omgebouwde bovenverdieping in het Jac. P. Thijssepark. De politie rolde dinsdagochtend na een anonieme tip een hennepplantage op, midden in de woonwijk.

door Lisa van Dorp

Om 09.15 uur bellen agenten van het hennepteam aan bij de hoekwoning die volgens de woningbouw niet verhuurd is. Bij de poort aan de achterkant staan voor de zekerheid ook agenten. Ook aanwezig: mannen van elektriciteitsbeheerder Liander, een slotenmaker en een glaszetter. Aan de voor- en achterkant van het huis zitten de gordijnen dicht, van onder tot boven. Door de voordeur komt de onmiskenbare lucht van wiet. De politie werd onlangs getipt dat er 'allerlei mensen' balken en ander bouwmateriaal op het adres naar binnen zouden sjouwen. Te veel voor een verbouwinkje. Nadat het wijkteam de huurwoning een tijdje in de gaten had gehouden, was er voldoende aanleiding om een inval te doen.

Tot verrassing van de agenten klinkt er na het aanbellen luid geblaf en verschijnt een vrouw in roze ochtendjas voor het raam. Het huis staat helemaal niet leeg: op tafel staat een volle asbak, in de gootsteen staat de vaat. De dame lijkt geen Nederlands te spreken en gebaart opgewonden dat ze de voordeur niet open kan doen. Naast haar staat een bullterrier te blaffen. Het effect van zijn grote klapkaken wordt een beetje teniet gedaan doordat hij enthousiast kwispelt bij het zien van zoveel mensen voor de deur.

Boobytraps
Twee agenten van het hennepteam gaan snel via de achterdeur naar binnen. De rest moet wachten. "Bij een inval in een mogelijke kwekerij staat onze veiligheid voorop", legt een van hen uit. "We houden altijd rekening met de mogelijkheid dat er boobytraps zijn. Hennepplanten zijn veel geld waard, dus om die te beveiligen willen de kwekers nog wel eens de deurklink onder stroom zetten of een traptree weghalen terwijl er nog wel een tapijtje overheen ligt. We gaan omzichtig te werk, niet alleen voor onze veiligheid maar ook om alle (DNA-)sporen vast te leggen."

Volgens een buurtbewoonster zitten de huidige huurders sinds het najaar in het huis en doen ze 'verdacht'. "Ze gaan nooit naar hun werk maar kunnen wel de huur van 1.200 euro betalen. Ze krijgen steeds bezoek van mensen in auto's met een Italiaans kenteken." Een buurman meldt dat het een 'doorgangshuis' is, met steeds wisselende huurders. In de buurt staan meer woningen leeg. "De huur is gewoon te hoog", denkt de Naarder.

'We houden altijd rekening met boobytraps'

Op de eerste verdieping en de zolder vinden de agenten inderdaad twee ruimtes vol met wietplanten. Een met volgroeide 'moederplanten' van meer dan anderhalve meter hoog en een grote kweekruimte voor de 'stekjes'. Meer dan 400 planten, geen slechte vondst. "De meeste kwekerijen in een woonwijk zitten zo tussen de 250 en de 350 planten. Als ze groter worden, wordt het risico op ontdekking ook groter", weet een agent. De kweekruimtes zijn volgens hem professioneel ingericht. "Deze mensen weten hoe ze moeten bouwen."

De politie neemt dinsdagmorgen voor zo'n 40.000 euro aan planten in beslag. Plus kweekmateriaal. De vrouw, die zich inmiddels heeft aangekleed, gaat als verdachte van hennepteelt mee naar het bureau. De buren verdwijnen opgelucht weer achter de gordijnen. Ze kunnen terecht opgelucht zijn, zegt een agente van het hennepteam, dat niets anders doet dan kwekerijen ruimen. "Een hennepkwekerij is levensgevaarlijk voor de buurt. De wietplanten hebben veel licht, warmte en water nodig. Vaak is de stroom amateuristisch aangelegd. Er staan waterbakken en allerlei chemische troep. De kans op brand is levensgroot."

De politie bij het hoekhuis in het Jac. P. Thijssepark.