Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Op 23 november 1951 besloot de gemeenteraad een straat in het tuindorp Keverdijk naar Cornelis ten Bosch te vernoemen. Dat was naar een voordracht van dominee Drijver, van wie tien jaar na zijn dood nog enkele namen in de wachtrij stonden. Ten Bosch was commissaris van oorlog bij de 'blokkade van Naarden' in 1814. Hij was belast met de verzorging van de levensmiddelen, kleding en transportmiddelen voor de Hollandse troepen. Dat werk liep onder zijn leiding niet vlot. Het mankeerde aan van alles voor de militairen.

Op 30 juni 1954 werd Jan George Michaël (1765-1858), eveneens uit de koker van Drijver, met een straatnaam vereerd. Michaël was majoor bij de artillerie. Tot een hogere rang - of zoals de straatnaam aangeeft, twee rangen hoger - is hij nooit bevorderd. Ook over hem was de staf van het blokkadekorps niet tevreden. Dwars tegen de bevelen in had hij een batterij bij de buitenplaats Berghuis bemand met rekruten. "Als de vijand er op af was gegaan, hadden ze het hele zaakje daar kunnen vernagelen", verzucht een zwaar geïrriteerde echte kolonel.

Meer weten over de oorlog in het schootsveld van Naarden? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.