Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

Een jeugdige abonnee van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, liet zich inspireren door de persoon van Willem Lobry. Hij verbeeldde deze Hollandse kapitein die in het Franse garnizoen van Naarden diende tijdens een desertiepoging over het ijs. 'L'hiver appèle!', schreef de knul er in zijn beste Frans onder.

Het was trouwens het wintertje wel: in de statistieken wordt die van 1814 nog altijd met 'buitengewoon streng' bestempeld. In januari vroren de wateren rond Naarden dicht en bleven tot ver in maart met ijs bedekt. De wegen waren door gladheid moeilijk begaanbaar geworden.

Hoewel Lobry nooit een vluchtpoging heeft ondernomen, deden tientallen andere militairen dat wel. Ter voorkoming daarvan werden extra wachtposten ingesteld en in het ijs op de grachten werd een geul gehakt. Alle mannelijke inwoners tussen 18 en 60 jaar moesten in ploegendienst de wakken openhouden. Om het deserteren nog moeilijker te maken, gebood vestingcommandant generaal Jacques Quetard de la Porte de burgers hun ladders in te leveren.

Meer weten over de barre omstandigheden in die oorlogswinter? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.