Het was dringen geblazen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.
Het was dringen geblazen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Foto: Bob Awick

Sylvester: fusie doet niets af aan identiteit Naarden

NAARDEN - Bezorgd zijn dat de Naardense identiteit verloren gaat na de fusie met Bussum en Muiden, is niet nodig. "Die identiteit blijven we meedragen in ons hoofd en in ons hart." Dat zei burgemeester Joyce Sylvester maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in een stampvolle Burgerzaal.

door Lisa van Dorp

Met de fusie op komst, waarschijnlijke ingangsdatum 1 januari 2016, zoomde de burgemeester in de traditionele nieuwjaarstoespraak in op de zaken die de Naarders verbinden. "De vestingwerken, het FotoFestival, de Matthäus Passion, de intocht van de Sint, het rijke Naardense verenigingsleven en een nieuwe traditie als de uitreiking van de Comeniusprijs", somde Sylvester op. Ook de landstitel van Rugbyclub 't Gooi hoort volgens de burgemeester in het rijtje van gedeelde waardes thuis. "Zo'n nationaal kampioenschap straalt natuurlijk ook een beetje af op Naarden en helpt eraan mee dat we trots zijn op onze stad."

Volgens de burgemeester hoeven Naarders zich geen zorgen te maken dat de komst van een nieuwe gemeente een einde maakt aan deze typische Naardense activiteiten. "De Naardense identiteit zit verankerd in al die zaken die ik opsomde. Bestuurlijke schaalvergroting verandert daar niets aan."

Maar Naarden heeft die schaalvergroting wel hard nodig, benadrukte Sylvester. "We kunnen niet om bestuurlijke opschaling heen. Alleen dan kunnen we de dienstverlening op peil houden. Alleen dan kunnen we de taakuitbreiding aan waarmee alle gemeenten in de komende jaren te maken krijgen. Alleen dan kunnen de belangrijke waarden van Naarden worden beschermd, of het nu gaat om economie of om natuur."

Joycegate
Na de burgemeester namen
Frans Muthert en Madelon Kroes van cabaret Dubbelfout de actualiteiten door. In hoog tempo kwamen alle issues voorbij waar vorig jaar over gesproken werd: de feestverlichting, de anonieme mecenas die bijsprong en de geruststellende gedachte dat een burgemeestersschandaal à la Rehwinkel of Hoes er voor Naarden hoogstwaarschijnlijk niet in zit. 'Geen Joycegate dus.'

Waar vorig jaar wethouder Wil de Vries-Kempes over de knie ging vanwege de rammelende burgerparticipatie, moest nu woonwethouder Adriani het ontgelden. Dubbelfout nam het Storkproject onder de loep. Het Rembrandtpark was 'de schilderswijk van Naarden', de torenflat met sociale huurwoningen die nu buiten het Rembrandtpark gebouwd dreigt te worden, heet 'de puist van Adriani' en de toekomstige bewoners van de Borgronden worden 'Naarder fijnstofsnuivers'.

Na afloop boekte een enthousiaste burgemeester Sylvester het cabaretduo meteen voor de nieuwjaarsreceptie van 2015. "Dat kan nog net, vóór de fusie."