Afbeelding
Foto:

Over tijden die voorbij zijn

'Willempie, zie je overal', luidt het lied van André van Duin. Nou, in de vesting Naarden duurde het even voor de soevereine vorst in 1814 zijn gezicht vertoonde. Maanden was de stad met bommen en granaten door de Oranjegezinden bestookt en dat werd door de burgers echt niet als prettig ervaren. Twee schatten van kinderen van een straatarme weduwe uit de Sint Vitusstraat werden op gruwelijke wijze door een houwitsergranaat gedood, metselaarszoon Jan de Boer uit de Huizerpoortstraat werd letterlijk doormidden geschoten en Marietje, het dienstmeisje van de rijke boer Vuijst uit de Sint Annastraat, werd door een bom van onze landgenoten dodelijk geraakt. In de Voorstraat (nu Turfpoortstraat) en de Gansoordstraat bleef geen huis onbeschadigd.

Toen generaal Kraijenhoff op 12 mei zijn bevrijdingskorps door de vestingstraten liet marcheren en zich met veel vertoon liet inhalen, stonden de Naarders niet te juichen; de burgers waren murw van de ellende van het afgelopen half jaar. Het matige onthaal viel de bevrijders maar bar tegen. Het bezoek van Willem I aan de zwaar getroffen stad liet dan ook nog even op zich wachten. Eind november was hij er eventjes op doortocht, een vluggertje: negen uur aankomst, handjes schudden op het Stadhuis en snel weer weg om half elf.

Meer weten? Lees in het nieuwe jaar De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar: tel. (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.