Knelpunten onderzocht

BUSSUM - Welke verkeerspunten in Bussum moeten aangepakt worden, welke maatregelen zijn wenselijk en wat zijn hiervan de consequenties? De gemeente probeert het antwoord op deze vragen te krijgen en is daarom begonnen met een vooronderzoek voor het zogenoemde Verkeerscirculatieplan.

De doorstroming van het verkeer in Bussum is op diverse plekken niet goed. Om een goed idee te krijgen van alle ideeën die leven in de samenleving worden verschillende belanghebbenden hiervoor gehoord. Hieronder vallen diverse stakeholders, zoals afgevaardigden van de ouderenbond, de Milieuraad Bussum, de ondernemersvereniging en Pro Bussum. Ook het Bussumse burgerpanel heeft een vragenlijst ontvangen. In totaal geven via dat panel 700 mensen hun mening, waarna een onderzoeksbureau dit vertaalt naar een representatief beeld van de Bussumse bevolking. Die uitslag wordt eind deze maand verwacht.
In de centrumvisie is de ambitie uitgesproken voor een autoluw centrum. Met name de Brinklaan wordt genoemd. Wellicht dat afsluiten een optie kan zijn. "Zulke maatregelen hebben uiteraard ook consequenties. Wat bekent dat voor bewoners, winkeliers en bezoekers? En loopt hierdoor het verkeer niet ergens anders vast? Dat moeten we onderzoeken en daarom bekijken we het totale plaatje", meldt een woordvoerder van de gemeente. Andere locaties die genoemd worden zijn de Herenstraat (te smal voor fietsers) en de kruising Landstraat / Genestetlaan.
De Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) zal vanavond inspreken bij de commissie om te laten weten dat ze niets zien in een Verkeerscirculatieplan. De BOV meent dat de overgangen bij de spoorlijn de grootste blokkade zijn. Ze vrezen 'Hilversumse toestanden' met onnodig eenrichtingsverkeer en omrijden. Ze spreken verder de wens uit dat de Brinklaan voor alle verkeer toegankelijk blijft.

Het is nog niet duidelijk wanneer er een echt Verkeerscirculatieplan komt, er is geen tijdsplanning bekend.