Jitske en Wilma Barneveld in hun zaak op de hoek Huizerweg / Noorderweg.
Jitske en Wilma Barneveld in hun zaak op de hoek Huizerweg / Noorderweg. Foto: Jessica de Jong

Barneveld Zaken is klaar voor kerst

BUSSUM - Van servies tot truien en van kaarsen tot kookpannen: Barneveld Zaken is met recht een plek te noemen waar het lijkt alsof je in meerdere winkels tegelijkertijd bent. Klap op de vuurpijl is wel de kookwinkel in de kelder, maar vergeet ook niet de linnenshop, of de prachtig gedekte tafels, de cadeaus, de zijden bloemstukken of vraag om interieuradvies. Alles lijkt mogelijk bij Barneveld Zaken, de winkel die al 95 jaar een begrip is in Bussum en omstreken.

In de winkel, op de hoek Huizerweg / Noorderweg ziet alles er keurig uit. "We horen vaak dat we een mooie, verzorgde en schone winkel hebben. Dat is voor ons een belangrijke standaard, maar soms krijgen mensen hierdoor het idee dat wij duur zijn. Dat is zeker niet zo", vertelt eigenaresse Jitske Roselaar Barneveld.

Cadeautjes
"We hebben al cadeautjes vanaf 1 euro en heel veel keus waardoor we iedereen, met elk budget, op weg kunnen helpen. We hebben nu eenmaal heel veel zaken in één en we willen dat ons bedrijf een echte beleving is", vertelt haar zus en mede-eigenaresse Wilma Barneveld. "Mensen kunnen hier genieten van allerlei moois zoals gedekte tafels, maar ook ideeën opdoen voor thuis. Behalve de goede merken hebben we ook veel exclusieve en originele spullen die je nergens anders ziet."

Al 95 jaar
Barneveld Zaken begon in 1919 als installatiebedrijf, op dezelfde locatie in Bussum. De zaak werd gerund door grootvader Jan-Willem. De tweede generatie, vader Cees en tante Cor, nam het roer over en de zaak werd uitgebreid met wit- en bruingoed. In 1952 werd een aparte aangrenzende winkel erbij betrokken voor de huishoudelijke artikelen. Momenteel staat de derde generatie aan het roer met de zussen Jitske en Wilma.

Wilma: "Wij komen uit een gezin van 6 kinderen. Als kinderen hielpen wij al in de vakantie in de zaak. We kunnen het samen heel goed vinden en het is prettig als je elkaar goed begrijpt." De taken zijn goed verdeeld. Jitske houdt zich meer bezig met de overkoepelende aspecten en geeft interieuradvies. Wilma heeft de verkoop, de aansturing van het personeel en styling onder haar hoede. Samen doen ze de inkoop. Jitske: "Meestal zitten we wel op één lijn. We letten hierbij bijvoorbeeld wel op trends, maar ook op prijs-kwaliteitverhouding en of het in ons plaatje past." Hoewel de dames nog geen opvolger in het vizier hebben, maakt dat voorlopig niet uit. "We hebben er nog heel veel zin in", zegt een enthousiaste Jitske en ook wijst ze naar haar zusje die 7 jaar jonger is en er "nog zeker 15 jaar tegenaan gaat".

Kerst
Op de korte termijn komen er hele drukke dagen aan. Wilma wil nog dit weekend de hele kerstpresentatie in de winkel klaar hebben. "Poederroze en vaalblauw zijn momenteel de trendkleuren, maar we zien ook koper en veel pegels, bloemen en parelslingers. Er komen versierde bomen in de zaak en uiteraard mooi gedekte tafels voor de kerstdagen en we hebben originele cadeautjes." Is het niet een beetje vroeg voor kerst? "Zeker niet, ik hoor al zeker drie weken lang klanten die vragen wanneer het kerstassortiment komt", lacht ze.

Sinterklaas
Wie bij Barneveld Zaken ook nog iets van het 'sinterklaasgevoel' wil meemaken, is welkom op 22 november tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan signeert Anneke Ammerlaan haar boek genaamd 'Het grote Sinterklaas Kookboek' in de winkel.