Een verse tattoo wordt gezet door Massimo.
Een verse tattoo wordt gezet door Massimo. Foto: Hugo Kruijt

Toxink Tattoos: 'Alles wat hier vandaan komt is origineel'

BUSSUM - Jarenlang stond er aan de Generaal de la Reijlaan een pand leeg waarin voorheen het wat twijfelachtige café de Pinguin was gehuisvest. Sinds een maand of acht echter heeft het pand nieuwe bewoners én een nieuwe bestemming: er is een tattoostudio gevestigd onder de naam Toxink Tattoos. En dat kun je zien ook: het logo op de ruiten is op zijn zachtst gezegd imponerend. Initiatiefnemer en eigenaar is Peter Meijer, ervaren en bekend tattookunstenaar, gepokt en gemazeld in dit aan kunst verwante vak.

door Hugo Kruijt

Zaterdagmiddag in de Bussumse Toxink Tattoostudio: in de behandelruimte achter in de studio worden twee klanten aan een indrukwekkende, nieuwe tattoo geholpen door de internationaal gerenommeerde tattoo-artiesten Peter Meijer en Massimo Luciani. In de loungeruimte voor in het pand zorgt floormanager Bob voor de hele organisatie én voor koffie, bier of iets anders uit de rijk gevulde drankkast, grotendeels bevoorraad met cadeaus van tevreden klanten. Regelmatig lopen vrienden en kennissen in en uit (véél ex-klanten); ondanks het harde werken lijkt het hier op een gezellige ontmoetingsplek in het centrum van Bussum. En dat willen ze ook graag: "Wij leveren een topproduct, maar onze klanten moeten zich hier ook echt lekker voelen."
Is Bussum niet een beetje klein voor een tattoostudio? "Bussum is voor ons ideaal. De centrale ligging zorgt ervoor dat onze klanten, die uit het hele land komen -Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Almere - ons hier weten te vinden. Als we alleen van Bussumse klanten afhankelijk zouden zijn heb je gelijk, maar dat is dus gelukkig niet zo. Wanneer je je eigen stijl succesvol hebt geperfectioneerd, komen je klanten vanzelf naar je toe, waar je ook zit."
Hoe word je tattookunstenaar, is daar een opleiding voor? "Dit vak is een ambacht, je leert het door een plekje te krijgen als knechtje", vertelt Peter. "In het begin zul je veel moeten meekijken, tekenen en hand-en-spandiensten moeten verrichten voordat je überhaupt een machine mag vasthouden. Er zijn zo veel aspecten die een belangrijke rol spelen in dit vak, dat het echt wel een aantal jaren duurt voor je dit vak in al zijn facetten beheerst. Dus is het leren, leren, leren. Zo groei je, als je talent hebt, volgens het oude systeem op tot gezel en vervolgens tot meester. In die tijd perfectioneer je tegelijkertijd je eigen stijl en dat is dan weer herkenbaar voor mensen die naar die specifieke stijl op zoek zijn." Dus geen kunstacademie-opleiding? "Ja, ik geloof dat er wel wat opleidingen zijn, maar die zijn te kort en veel te eenzijdig. Wat we wél veel zien zijn jongeren die begonnen zijn met graffiti. Dat is kennelijk een goede basis: je maakt je eigen dingen, werkt vanuit een eigen idee over stijl; het wordt meer en meer gezien als een volwassen toegepaste kunstvorm. Van daaruit is een overstap naar tatoeage wel logisch, maar dat is vele malen gecompliceerder. Een tatoeage kun je niet even overschilderen, hygiëne is heel belangrijk; er komt veel meer bij kijken."

Hakkenbar
In grote steden zijn tattooshops waar mensen binnenlopen en na een uurtje buitenkomen met een nieuwe tattoo. Doen jullie dat ook? Peter: "Nee, absoluut niet. We zijn géén hakkenbar. Alles wat hier vandaan komt, is origineel. Natuurlijk hebben wij wel wat boeken liggen als inspiratiebron, maar voor iedere klant maken we maatwerk, géén confectie. Voor een eenvoudige tribal (zoals je vaak op de onderrug ziet bij vrouwen) moet je gewoon niet bij ons zijn. Wij maken eerst een afspraak met een klant om door te nemen wat hij wil, wat de achtergrond daarvan is. Van daaruit gaan we schetsen maken. Zo werken we naar een optimaal ontwerp toe." Maar daarmee laat je dus een flink deel van de markt liggen, lijkt het? "Dat kan wel zijn, maar wij zijn gelukkig met wat wij doen en de manier waarop we het aanpakken. En ja, tot het einde van dit jaar hebben we geen plek meer." Floormanager Bob vult aan: "We zijn grotendeels volgeboekt tot volgend jaar april, mei. Dat zegt toch wel iets over de behoefte aan ons soort werk!" Hetzelfde geldt voor verzoeken van mensen om iets te maken dat zij niet mooi vinden of het camoufleren van een oude tattoo door er een andere overheen te zetten: "Dat doen we gewoon niet. Het resultaat, het eindproduct, is voor ons echt heilig. Dus gaan we niet marchanderen met onze kwaliteitsideeën. Iedere klant gaat hier weg met een perfect product! Vergis je niet, één klant vertegenwoordigt voor ons misschien wel vier of vijf klanten; hij laat op een feestje trots zijn nieuwe tattoo zien en juist dáár krijgen wij de meeste nieuwe klanten door."

Wat is leuker om te doen, ontwerpen of uitvoeren? Peter lacht: "Ja, het lijkt er natuurlijk op dat ontwerpen het leukste is. Maar vergis je niet: als ik een echt spectaculair ontwerp heb gemaakt is het ook héél spannend om het vervolgens langzamerhand te zien ontstaan! Heerlijk werk is dat, samen met je klant zoiets moois te zien groeien."
Dit wordt direct onderschreven door Floor, 26 jaar, die zojuist een nieuwe tattoo gezet heeft gekregen: "Deze is ter herinnering aan mijn oma. Ik heb gezegd wat ik ongeveer wilde en ze hebben daarmee een ontwerp gemaakt dat precies past bij wat ik wilde. Ik heb nu vier tattoos, allemaal opgedragen aan mensen die een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld. 'Mama' is de simpelste, dat was ook de eerste. Massimo heeft er nu voor gezorgd dat mijn oma altijd bij me blijft, prachtig is dat." Massimo staat er zelfverzekerd en tevreden bij. Afkomstig uit Italië, heeft hij wél een opleiding kunstacademie, sterker nog, hij is jarenlang docent geweest aan een kunstacademie in Italië en is toen overgestapt naar dit vak. Hij heeft gewerkt in de hele wereld, is internationaal vermaard en is prijswinnaar op internationale tattoo-conventies. Nu is hij weg uit de drukte en hectiek van Amsterdam, en kan hij mooie dingen gaan maken in Bussum.

Peter Meijer en Massimo Luciani in de studio.