Wethouder trots op bezuinigingsoperatie

BUSSUM - De gemeente Bussum is financieel gezond, zo blijkt uit de begroting die gisteren werd gepresenteerd. Wethouder Gerard Boekhoff zegt trots te zijn op de grootste bezuinigingsoperatie uit de geschiedenis van Bussum. "En de woonlasten gaan nauwelijks omhoog. We hebben zelfs een klein overschot."

Met dat overschot wordt onder andere 2 miljoen gepompt in de overgang van het sociaal domein naar de gemeente. Verder is er gekozen om wensen van de coalitie te vervullen. Zo komt er een ideeënmakelaar (80.000 euro) om initiatieven vanuit de samenleving te ontwikkelen. Ook wordt er geld vrijgemaakt voorde verbetering van het ondernemersklimaat en het opstarten van initiatieven om het centrum en het toerisme (50.000 euro) te versterken. En ook voor duurzaamheid is een potje van 50.000 euro.
Boekhoff legt uit wat de ideeënmakelaar gaat doen. "Deze persoon werkt op het snijvlak van participatie en het sociaal domein. De makelaar brengt ideeën van betrokken en enthousiaste Bussumers bij elkaar en zoekt de verbinding. Ook wanneer er iets van de gemeente nodig is, bijvoorbeeld een vergunning, kan deze persoon dit snel geregeld hebben. De ideeënmakelaar staat met één been in de samenleving en met één been in het gemeentehuis." Boekhoff geeft een voorbeeld: "De één wil een sociaal café beginnen, de ander heeft een opvanglocatie met nog plek voor een andere gebruiker. Dat zijn zaken die je aan elkaar kunt koppelen. Natuurlijk verwijzen we nu al door naar ambtenaren, maar het is goed als de personen met ideeën ook met elkaar in contact komen. De overheid is er niet voor de inspiratie, wel om mee te werken en te faciliteren."

De raad behandelt de begroting in november. Het jaar 2014 wordt naar verwachting afgeloten met een postief resultaat van 2 miljoen euro. Om de begroting gezond te houden moet nog 1 miljoen worden bezuinigd.