Heino en Sabine Gleizes zijn vanaf 1 oktober open.
Heino en Sabine Gleizes zijn vanaf 1 oktober open. Foto: Bob Awick

Restaurant De Doelen gaat weer open op 1 oktober

NAARDEN - Na twee jaar dicht te zijn geweest, gaat restaurant De Doelen in de Marktstraat op 1 oktober weer open. De nieuwe uitbaters zijn Huizers Heino (39) en Sabine (33) Gleizes. "We krijgen al veel enthousiaste reacties van Naarders. Mensen zijn blij dat er weer wat met het pand gebeurt." Sabine Gleizes vertelt.

door Lisa van Dorp

Bierbrouwer Grolsch kon maar geen uitbaters vinden voor deze A-locatie. Lang hing er een poster 'te huur' op het raam. Wat is jullie verhaal?
"We zijn al twee jaar bezig met het pand. Grolsch heeft een huurcontract tot 2017. Toen wij vierenhalf jaar geleden met ze in onderhandeling gingen, mochten ze volgens de wet alleen maar iemand erin zetten voor een termijn van twee of van vijf jaar. Voor vierenhalf jaar was geen optie. Dat vonden wij zo zonde dat we hebben voorgesteld om er voor twee jaar in te gaan en dan te kijken hoe het gaat. Heino en ik willen al heel lang zelf iets runnen."

Jullie zijn een horecastel?
"Heino en ik hebben al veertien jaar samen een bedrijf, Horeca Solutions. We bedenken restaurantconcepten, bijvoorbeeld voor de wielerzesdaagses in Amsterdam en Rotterdam. We lichten bestaande restaurants door en maken een plan voor de sfeer, uitstraling, kaart, inrichting."

Zoals Herman den Blijker?
"Nee, zo zou ik ons niet willen noemen. Herman is echt een chef-kok. Heino heeft de hotelschool gedaan en is een horecaman, ik ben van de sales en marketing."

Wat wordt het concept van de nieuwe Doelen?
"Laagdrempelig, eetcaféstijl. Iedereen is welkom, voor drie gangen of alleen een kopje soep. We zijn de hele dag open, van half 10 's ochtends tot 12 uur 's avonds. We willen de huiskamer van Naarden zijn. Op de kaart staan traditionele, herkenbare gerechten zoals een biefstuk of een sateetje. Eenvoudig en betaalbaar. Als je geen zin hebt om te koken, kom je even bij ons eten. Zo gaan we ook heten: Even eten & drinken bij De Doelen. 'Even' heeft voor ons een dubbele betekenis. Even wat eten en drinken en we huren het 'voor even', voor twee jaar."

'Iedereen is welkom, voor drie gangen of alleen een kopje soep'

Hoe zijn de eerste reacties?
"We hebben geflyerd tijdens de Vestingzondag. Mensen op straat zijn heel enthousiast. "Eindelijk weer reuring" en "Blij dat er weer wat gebeurt", zeggen ze. Ook de gemeente reageerde heel positief. Op het stadhuis wordt hard meegewerkt om alle vergunningen voor 1 oktober rond te krijgen."

Wat hebben jullie met Naarden?
"De Vesting is een prachtige plek en De Doelen zit op het mooiste stukje van de Marktstraat: tussen de twee kerken en recht tegenover het stadhuis. Als kind kwam ik heel vaak in de Vesting: mijn oma woonde in de Cattenhagestraat, mijn moeder is daar ook geboren. Zelf ben ik geboren in Huizen, waar we ook wonen. Heino komt uit Den Haag."

Hoe gaat het er uitzien?
"We gaan niet ingrijpend verbouwen voor twee jaar. We doen een paar cosmetische aanpassingen en we maken het goed schoon. Dat is wel nodig na twee jaar leegstand."

Groot feest op 1 oktober?
"Als alle vergunningen rond zijn, gaan we die woensdag open. Geen feest, iedereen is gewoon welkom."