Fusiewethouders Bussum en Naarden delen zorgen niet

Vervolg van de voorpagina
Niet alleen Hart voor Bussum, ook andere raadsfracties willen inzoomen op dat met vaagheden omgeven KNSF-dossier. Het college van Bussum werkt daarom op verzoek van de gemeenteraad aan een document waarin verschillende scenario's worden uitgewekt, waaronder een worstcasescenario. Volgens Boekhoff is dat bijna klaar en wordt het komende maand besproken met de gemeenteraad. Hart voor Bussum vindt dat allemaal erg lang duren. "We hebben daarom zelf wat op een rij gezet en dan schrik je behoorlijk", zegt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Zij wil haar bevindingen bespreken met de raad, maar de andere partijen wachten liever het stuk van het college af.
Onderdeel van de constructie is dat Muiden de artikel 12-status krijgt, wat betekent dat de gemeente onder curatele gaat bij het Rijk. Muiden krijgt daarmee een extra toelage uit de staatskas maar moet als tegenprestatie de komende 10 jaar de belastingen maximaliseren. Betekent dat dat ook de inwoners van Naarden en Bussum na de fusie te maken krijgen met hogere tarieven? Boekhoff ziet op dit moment geen reden tot bezorgdheid. "De Tweede Kamer zal bij de behandeling van het wetsvoorstel een 'KNSF-vangnet' moeten inbouwen. Omdat het doel van de fusie een sterke gemeente is, kan ik mij niet anders voorstellen dan dat dat vangnet er komt. Daarbij komt: er is geen alternatief."

Zijn collega in Naarden Marcel Adriani zegt: "Het financiƫle risico dat Muiden loopt wordt gedragen door de artikel 12-status. De belastingverhoging zou voor de nieuwe gemeente met 55.000 inwoners neerkomen op acht euro per huishouden per jaar. Wij rekenen er echter op dat Rijk en provincie nog bijspringen en dat dat bedrag omlaag gaat. We vinden het niet terecht dat Naarders en Bussumers meebetalen, maar mocht het er toch van komen dan is het de politieke vraag of het een beletsel is voor de fusie." Of de geheime paragraaf dan een risico is? "Nee. Daar kijken op dit moment de artikel 12-inspecteurs naar. Ik heb vertrouwen in hun oordeel."