Frits van Gool en Sjoerd Bleeker hebben grote toekomstplannen.
Frits van Gool en Sjoerd Bleeker hebben grote toekomstplannen. Foto: jessica de jong

Uitbreiding en verhuizing op komst

BUSSUM - Zowel stomerij Palthe als de Schoenmakerij zullen dit voorjaar een frisse start maken. Frits van Gool van Palthe en schoenmaker Sjoerd Bleeker hebben 15 jaar lang het pand gedeeld aan de Havenstraat 110, maar daar komt vanaf begin 2015 verandering in.

Schoenmakerij
De Schoenmakerij verhuist namelijk naar de overkant van de straat. "Daar krijg ik een grotere winkelruimte waardoor de presentatie ook veel beter wordt." Dat laatste is niet zo verwonderlijk, want hij gaat van 15 vierkante meter naar maar liefst 90 vierkante meter. Dat biedt ook ruimte voor uitbreiding van het assortiment. "Het is voor mij een paradijs. Nu krijg ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om ook kluizen te verkopen. Ik kan ze persoonlijk maken en alles naar de wens van mijn klanten aanpassen; uiteraard hebben deze kluizen het politiekeurmerk Veilig Wonen." Maar ook op het gebied van het huidige assortiment kan hij veel meer bieden. "Niet één, maar wel vijftien soorten schoenpoetssetjes voor op reis", geeft hij als voorbeeld.

"Op het gebied van sleutels en sloten kan ik in de toekomst nog meer voor mijn klanten betekenen. Daarnaast ga ik met een nieuw systeem werken waarbij ontzorging centraal staat. Je zet je schoenen neer en dan gaat het proces van start. Ik kan er verder nog niet veel over vertellen", besluit Bleeker. De schoenmaker is ook erg trots dat hij in zijn nieuwe winkel heel schoon gaat werken. "Ik ga alle afvalstoffen scheiden. Het wordt echt een innovatief bedrijf. Ik streef naar één afvalemmer per maand."

Stomerij
Aangezien de stomerij en de schoenmakerij de voorkant van hetzelfde pand gebruiken, verandert er ook veel voor de stomerij. Van Gool vertelt dat de voorkant van de winkel wordt omgebouwd. Ook de bestellingen worden vanaf dit voorjaar voor in de winkel afgehandeld, waardoor er meer reuring is. "Sjoerd staat altijd in de winkel en houd erg van een praatje met de klant. Ik sta vaker achter in de zaak."

Palthe in Bussum was overigens de eerste winkel van de keten en werd geopend in 1900. Van Gool heeft nog een echte stomerij en verwijdert alle vlekken in het pand in Bussum. "We zijn geen depot, dus kunnen heel snel werken. We zijn gespecialiseerd in het ontvlekken van kleding. Wie zijn spullen voor 10.00 uur brengt, kan het al na 16.00 uur ophalen. En als het nog sneller moet, dan is dat geen enkel probleem. Dan gaat het wasgoed in de eerstvolgende trommel mee en dat kost niets extra's, hoor", lacht hij. Het werk is nog voor een groot deel handwerk. "Ik heb ieder kledingstuk veertien keer in mijn handen voordat het weer bij de klant is."

Bankhoezen, gordijnen... alles wordt chemisch gereinigd waardoor het niet krimpt of kreukt. Ook bruidsjurken zijn welkom, net zoals de dekbedden van wol, zijde of dons die nu lekker opgefrist kunnen worden voor het komend najaar. Ook tapijten, suède en leer kan gebracht worden, maar deze producten worden uitbesteed aan een specialist. Daarnaast reinigt Palthe Bussum alle stukken die binnenkomen via depots in Weesp, Huizen en Eemnes.

Zwaaien
Uiteraard gaan de buurmannen elkaar missen na zoveel jaar samenwerken. Maar gelukkig blijven ze bij elkaar in de straat zitten, waardoor ze het contact met elkaar niet helemaal verliezen. "We kunnen naar elkaar zwaaien", grappen ze.