Afbeelding
Foto: jessica de jong

Het Zilveren Kopje van Holland

Het is oogsttijd en dus is Mark weer volop actief met de metaaldetector. De leukste vondst voor deze streek is vorige week de grond uitgekomen. En er volgen er zeker meer.

Ik heb het over een muntje met de mooiste officiƫle naam die je je kunt wensen: Het Zilveren Kopje van Holland. Gevonden op een van de akkers in het Bussums-Huizense grensgebied. Een heuse middeleeuwer, want het zilveren muntstukje, helaas ietsje gehavend en niet groter dan ons vroegere dubbeltje, is ongeveer 800 jaar oud.

En van wie is dat zilveren koppie? Van ons aller Floris de Vijfde, der keerlen God! Van het Muiderslot en van de Erfgooiers en wie weet, over niet al te lange tijd, van de gemeente Florislanden! Het muntje wordt ook gewoon met 'penning' aangeduid, waarin we nog de oude Duitse 'pfennig' herkennen. Niet vreselijk zeldzaam, maar bepaald geen dagelijkse kost. Het geldstukje kan gedateerd worden tussen 1283 en 1296 en is voor Mark de eerste middeleeuwer in zijn collectie.

Op de voorzijde staat: F COMES OLLANDIE (graaf Floris van Holland) en op de keerzijde MONETA DORDRICI (geslagen in Dordrecht). Vandaar dat er ook gesproken wordt van 'Dordtse penning'. De keerzijde toont ook een zogeheten langkruis met roosjes in de hoeken, kenmerkend voor middeleeuwse munten. Al met al een vondst die echt in het Gooi thuishoort.

Afbeelding