Luud Wieringa geeft uitleg over de tentoonstelling.
Luud Wieringa geeft uitleg over de tentoonstelling. Foto: Bastiaan Miché

Dit weekend veel reuring op en rond station Naarden-Bussum

BUSSUM - Nog een paar dagen en dan is het weer zover: zaterdag en zondag is er veel te beleven rondom het station in verband met Open Monumentendag. De Historische Kring Bussum is druk bezig geweest om zo veel mogelijk activiteiten te organiseren rondom het landelijke thema 'Op Reis'.

Het thema viel direct goed in de smaak. "We hadden meten het idee dat je vreselijk leuke dingen met dit thema kon gaan doen. We hebben van alles rondom vervoersmiddelen geregeld voor de bezoekers", vertelt Luud Wieringa van de Historische Kring. Op zowel zaterdag als zondag heeft Connexxion een cabriobus, met balkon, beschikbaar gesteld. De oude groene Lelyland lijnbus 4710, de enige in Nederland, rijdt op zondag tussen Naarden en Bussum. De bus volgt de oorspronkelijke route en dat wordt een uitdaging, omdat de bus geen stuurbekrachtiging heeft maar wel een grote draaicirkel. Mensen kunnen opstappen op het station Naarden-Bussum en uitstappen in Naarden-Vesting.

Het lied
Op het stationsplein zingen verschillende koren het lied 'In de Bus van Bussum naar Naarden', bekend van Maria Dieke uit de jaren 50. Wieringa: "Het liedje zal opnieuw op het plein voor het station tot klinken worden gebracht door de koren Meiden van de Kade (zaterdag 13.30 uur) en Smartease (zondag 13.30 uur). We verwachten dat veel mensen mee zullen 'galmen'." Daarnaast is er op zaterdag livemuziek van de bigband van Muziekcentrum Luc Van Gessel.

Collega Jaap van Hassel verwacht veel animo voor de bus en de andere activiteiten. "Het is erg nostalgisch en dat vinden de bezoekers meestal erg aantrekkelijk. Veel mensen hebben inmiddels gehoord over de nieuwe liften op het station en daar wordt dan ook een rondleiding verzorgd."

Tentoonstelling
"Verder hebben we een tentoonstelling met oude beelden die met het spoor te maken hebben. Denk aan foto's van alle overwegen, ook die nu verdwenen zijn, bijvoorbeeld die direct naast de Watertoren lag. Ook het eerste station van Bussum-Zuid, het noodstation en de huidige situatie zijn opgenomen. Daarnaast draaien we een film waarin ook 'de Gooische moordenaar' te zien is."
"De beelden komen voornamelijk uit ons eigen archief, maar ook hebben diverse mensen zelf materiaal aangedragen die met het spoor te maken hebben. Johan Platje, de fietsenmaker, laat bijvoorbeeld oude fietsen zien en zo zijn er ook oude reiskoffers van Gielen Luxe Lederwaren tentoongesteld. Verder worden treinmodellen getoond van locs en rijtuigen die hier in vroegere tijden Bussum aandeden. Daar komen zeker ook liefhebbers van buiten Bussum op af."

Station 140 jaar
De Historische Kring heeft bewust geen oude auto's aan de activiteiten toegevoegd. "Er zijn al heel veel evenementen in de regio die draaien om oude auto's en omdat het station 140 jaar bestaat, was dat voor ons een mooie aanleiding om aandacht te schenken aan het station. In 1874 werd namelijk de Oosterspoorweg in gebruik genomen. Binnen enkele jaren stroomden nieuwe bewoners van Bussum toe en werd de trein het dagelijkse vervoermiddel. Met de Gooische Tram werd een groot deel van het Gooi ontsloten en nam het wonen in het groen een grote vlucht."

Behalve de bovengenoemde evenementen op het station heeft de Historische Kring ook twee routes uitgestippeld (start en finish op het station). Het gaat om een wandeling naar station Bussum-Zuid en een fietstocht genaamd 'De Gooische Tramroute', die loopt vanaf Bussum en via onder andere Blaricum en Hilversum weer teruggaat naar Bussum. Wieringa verwacht dat er tussen de 700 en 1000 bezoekers zullen komen.
"Het stationsplein is overigens vanwege de festiviteiten afgezet", waarschuwt hij reizigers die komend weekend met de trein reizen.